1 octombrie, zi de sărbătoare: Creştinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului

La data de 1 octombrie a fiecărui an, creştinii ortodocşi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare marcată în calendar cu cruce roşie şi rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi.

Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”. Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

În popor, prima zi a lunii octombrie este considerată a Procoavelor, această sărbătoare fiind socotită una a femeilor. Despre originalul sfânt Procoavă se credea că Dumnezeu l-a sfinţit printre primii, dându-i sarcina de a acoperi pământul cu brumă. Tocmai de aceea, fecioarele care aveau părul rar i se închinau cu mare evlavie de ziua sa, pentru a le da un păr mai des. Sfântul le asculta astfel rugăciunile, dându-le un păr cât mai frumos, ajutându-le astfel să-şi găsească ursitul mai devreme.

Numele Sfântului Procoavă vine din slava veche şi înseamnă „văl”, iar, sub influenţa bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului îşi acoperea capul.

Luna octombrie este legată de multe superstiţii: bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Dacă plouă mult în octombrie, va fi vânt puternic în decembrie, iar, dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această luni, în ianuarie va fi timp frumos.

Pe 1 octombrie este şi Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Ea a fost stabilită în mod oficial în sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *