Fermierii vor fi despagubiti si pentru culturile de primavara!

Secretarul de stat gălățean din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat, a declarat recent într-o dezbatere televizată că, pe piața din România, 50 la sută din carnea de porc proaspătă provine din import, iar în ceea ce privește preparatele din carne de porc, doar circa 20-25 la sută reprezintă produse românești.

Scarlat a mai spus că, din păcate, atunci când vorbim de marii traderi și retaileri, pe de o parte, și micii fermieri, pe de altă parte, este o mare discrepanță a puterii de negociere, în condițiile în care fermierii români doresc să obțină un preț corect, menit să le acopere costurile.

„Doar dacă dăm subvenții, nu vom deveni niciodată competitivi, nici măcar pe piața internă și nu putem vorbi de asigurarea securității alimentare în România, decât dacă, într-un parteneriat cu marele retail, vom reuși să o recâștigăm, mai ales prin investiții pentru creșterea valorii adăugate în fermele românești, în zona de procesare a produselor, dar și prin asigurarea unei constanțe a livrărilor”, a precizat secretarul de stat.

El a exemplificat cu situația existentă în zona Bădălan-Vânători a județului nostru, acolo unde ferme moderne, specializate în livrarea rădăcinoaselor la o producție de circa 22.000 de tone, au succes pe piață, cu doar unele mici sincope în continuitatea desfacerii producției. În fine, am aflat și că, la finele acestei săptămâni, se va închide evaluarea culturilor de primăvară calamitate, în județele grav afectate de secetă.

Ar urma ca, ulterior rectificării bugetare, programate cel mai probabil la începutul lunii viitoare, fermierii în cauză să primească despăgubiri. „Este foarte important ca fermierii români să poată relua producția agricolă pentru perioada 2020-2021”, a adăugat George Scarlat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *