Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a organizat, în anul 2020, expoziția „92 de ani de la înființarea Secției de Pompieri Tecuci”, realizată în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „G-ral Eremia Grigorescu” Galați, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui – Detașamentul de Pompieri Bârlad și Muzeul Brăilei „Carol I”. Din cauza pandemiei nu a putut fi organizat un vernisaj al acestei expoziții și nu a putut fi oferit Secției de Pompieri Tecuci documentul care atestă înființarea unității, pus la dispoziției muzeului nostru de către Drd. Pl. maj. Dan Cristian Ionașcu din cadru I.S.U. Galați.
Astăzi, cu prilejul aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, i-am invitat în cadrul muzeului pe domnii: Mr. Hodorogea Cătălin – Comandantul Secției de Pompieri Tecuci, Mr. Benea Ciprian – Comandantul U.M. 0543 Tecuci și Mr. Bălţătescu Gheorghe comandantul Detaşamentului 4 Jandarmi Tecuci.
I-am oferit domnului Mr. Hodorogea Cătălin documentul de înființare a secției, emis de către Comandamentul Pompierilor Militari din București cu nr. 30304 din 21 iulie 1928. Anul 1926 marchează începutul militarizării tuturor secțiilor de pompieri din țară și administrarea lor de către Inspectoratul Pompierilor Militari, nu de către Regimentele de Artilerie. După Secția din Galați, a venit și rândul Secției de pompieri Tecuci să fie militarizată. La solicitarea Primăriei, subunitatea din Tecuci a fost constituită prin aducerea unor militari din alte unități de pompieri din țară. Au fost detașați 4 soldați de la Brăila, un caporal de la Galați, un soldat fierar de la Ploiești, 3 soldați de la Craiova, un soldat de la Buzău, 3 soldați de la Giurgiu, 3 soldați de la Chișinău, 3 de la Bacău, un caporal de la Roman, un sergent și 2 soldați de la Focșani și un caporal și un soldat de la Severin.
Ulterior, invitaților le-a fost prezentată expoziția temporară dedicată istoriei pompierilor din Tecuci.
Manager interimar,
Dojan Daniel.