În vara anului 2021 se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Regatul Spaniei. Cu acest prilej, la Muzeul de Arheologie din Madrid, va fi organizată o expoziție care va reuni cele mai importante vestigii ale civilizației geto-dacice și ale celei romane păstrate în muzeele românești.
Expoziția va fi organizată de către Muzeul Național de Istorie a României, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe al României și se va afla sub Înaltul patronaj al Excelenței Sale Klaus Werner Johannis.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci va participa, ca partener, cu un număr de 37 piese provenite din cercetările arheologice întreprinse în decursul timpului în siturile de la Poiana (Piroboridava) și Barcea (Necropola birituală de secol IV p. Chr.), la această expoziție, intitulată „Dacia. Ultima frontieră a Romanității„.
Colaborarea dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci este una de lungă durată, aflându-ne acum la cea de – al patrulea proiect expozițional.
Prima colaborare a avut loc în anul 2007, cu prilejul organizării expoziției „Neolithic art in Romania„, sub egida Guvernului României, Ministerului Afacerilor externe și a Ministerului Culturii, la Muzeul de Istorie din Olten, Elveția.
Cu prilejul celei de a doua colaborări, la Muzeul Național de Istorie a României a fost expus, în anul 2011, automobilul EGO, alături de automobile aparținând Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, Galați și ale Muzeului Tehnic Național „Dimitrie Leonida”, în cadrul expoziției „Auto 1900„.
Cea mai recentă colaborare a fost pentru realizarea expoziției internaționale „Aurul și argintul antic al României„, care a cuprins peste 1000 piese arheologice reprezentative, lucrate din aur și argint. La acest proiect expozițional au colaborat 32 de muzee din România, iar expoziția a fost itinerată, între 2013 – 2018, în România și Ungaria.
Din aceste colaborări reiese importanța patrimoniului deținut de către Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci care, deși, este un muzeu local, deține un patrimoniu de interes național și internațional.
Manager interimar,
Daniel Dojan