Doar cinci dintre cei 13 aleşi pe care gălăţenii i-au trimis, prin votul lor, în Parlamentul României ocupă, în prezent, funcţii de conducere. Ne referim la cei desemnaţi preşedinţi sau vicepreşedinţi de comisii permanente sau la conducerea grupurilor politice. Pentru că ni se pare important să ştiţi cu ce se ocupă în Parlamentul României fiecare dintre deputaţii şi senatorii care reprezintă Galaţiul, iată ce am putut afla din datele făcute publice până acum.
Potrivit informaţiilor publice, pe 1 februarie 2021 a depus jurământul de parlamentar şi ultimul dintre aleşii care reprezintă Galaţiul, deputatul AUR Sorin-Titus Muncaciu. În zilele următoare, au fost repartizaţi în comisii şi ultimii doi deputaţi aleşi în circumscripţia noastră electorală, prin urmare suntem în măsură să vă spunem cu ce se vor ocupa în următorii ani cei 13 parlamentari votaţi de gălăţeni.
Senatori
Doi dintre cei patru senatori gălăţeni au funcţii de conducere. Astfel, senatorul PNL George Scarlat este preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală, funcţie justificată de experienţa ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii. De asemenea, Scarlat este membru în Comisia economică, industrii şi servicii.
Despre senatorul PSD Marius Humelnicu se poate spune, fiind preşedintele Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației, că ar călca pe urmele liderului său de partid, Dan Nica. Este greu de spus ce experienţă în tehnologia informaţiei îl recomandă pe social-democrat pentru această funcţie. Trebuie spus că Humelnicu face parte şi din Comisia pentru comunitățile de români din afara țării.
Senatoarea PSD Laura Georgescu nu are funcţii de conducere, dar activează, ca membră, în două comisii permanente: cea pentru învăţământ, tineret şi sport şi Comisia pentru cultură şi media.
Nici senatorul Alianţei USR PLUS Andrei Postică nu ocupă, în prezent, vreo funcţie de conducere la nivel parlamentar, dar îşi desfăşoară activitatea în cadrul a două comisii permanente – Comisia pentru constituţionalitate şi Comisia pentru administraţie publică.
Deputaţi
În Camera Deputaţilor, singurul gălăţean care deţine o funcţie de conducere este parlamentarul PNL George-Cătălin Stângă. Politicianul este preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic. Dacă vă întrebaţi care este experienţa domniei sale în acest domeniu trebuie să aflaţi că, la un moment dat, s-a zvonit că este în cărţi pentru mandatul de ministru al Mediului!
Alţi doi deputaţi cu experienţă parlamentară deţin funcţii de vicepreşedinţi de comisii. Este vorba despre dr. Aurel Nechita, deputat PSD, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, şi despre Bogdan-Ionel Rodeanu, deputat al Alianţei USR PLUS, care a fost desemnat vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. De asemenea, parlamentarul activează şi în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Trebuie precizat că Rodeanu este şi vicelider al grupului parlamentar din care face parte.
Deputata PSD Viorica Sandu este secretarul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Alături de colegul său, social-democratul Mitică-Marius Mărgărit, activează în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. Mărgărit este inclus şi în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
Fostul primar al oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu-Viorel Gîdei, în prezent deputat PSD, trebuie să participe la lucrările a două comisii, cea pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru constituționalitate.
Fostul inspector general şcolar Onuţ Valeriu Atanasiu, deputat PNL, activează în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, deci a rămas în domeniul său de activitate.
I-am lăsat la final pe cei doi deputaţi AUR, ambii de profesie medici. Stomatologul Lilian Scripnic face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Ceva mai norocos este colegul său Sorin-Titus Muncaciu, care îşi va desfăşura activitatea în Comisia pentru sănătate şi familie.
Fireşte, funcţiile sunt trecătoare, important este ce vor reuşi să facă parlamentarii pentru cei care i-au ales să-i reprezinte în următorii patru ani.
Sursa: viata-libera.ro