„Tudor Vladimirescu 200″- O nouă întâlnire a Clubului de Istorie „Excelsior”

„Tudor Vladimirescu 200″- O nouă întâlnire a Clubului de Istorie „Excelsior”

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci propune, miercuri 10.02.2021 începând cu ora 19:00, o nouă întâlnire on-line a Clubului de Istorie „Excelsior” din Tecuci.

Evenimentul va avea loc în cadrul întâlnirilor lunare ale membrilor clubului sperând că în viitorul apropiat pot fi reluate și întâlnirile fizice nu doar cele virtuale. Tema acesta întâlniri va fi dedicată slugerului Tudor Vladimirescu, anul acesta împlinindu-se 200 de ani de la Revoluția din anul 1821.

În anul 1821 au avut loc mai multe evenimente istorice la nivel european, care au schimbat întregul echilibru al vechilor imperii. Nici Moldova și nici Țara Românească nu au fost ocolite de aceste mari schimbări. În contextul creării unei mișcări de eliberare națională a grecilor – Eteria, s-au concretizat eforturile slugerului Tudor Vladimirescu de a lupta cu regimul fanariot și corupția din Țara Românească. Evenimentele s-au succedat rapid în prima parte a anului 1821, iar Tudor a devenit un adevărat lider național. Răscoala a fost transformată rapid în revoluție, având un program politic detaliat în „Cererile norodului”, un document în 48 de articole ce a fost descris de un ziar britanic drept „un proiect de constituție”. Mișcarea sa era sprijinită și de țărani dar și de anumiți boieri iar o armată disciplinată îi urma ordinele. Programul său se adresa tuturor românilor din toate regiunile, având capacitatea de a mulțumi toate clasele sociale sintetizând toate nemulțumirile norodului.

În opinia istoricului Keth Hitchins „Între 1821 și 1848 au început să se întrevadă contururile României Moderne. Moldova și Țara Românească s-au apropiat și mai mult de unire și independență,  prin eforturile unei noi elite din rândurile boierimii și ale burgheziei și prin intervenția Marilor Puteri.” Bazele statalității de mai târziu își au rădăcina în evenimentele de la 1821.

Mai puțin cunoscut pentru publicul larg este episodul confruntării dintre greci și turci la Galați în 1821, moment descris de istoricul Constantin Ardeleanu, în studiul „Confruntări militare turco-eteriste în regiunea orașului Galați”.

 

Coordonator proiect:

Manager-interimar

Arhivist Daniel Dojan

Comunicat de presa publicat la solicitarea Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *