joi, septembrie 19

Locuitorii din judetul Galati sunt cautati de tuberculoza

Mii de persoane din judetul Galati care locuiesc la tara sunt aşteptate, in perioada 15 februarie – 30 aprilie, sa-si faca gratis control la plamani. Testarea gratuită a sănătăţii plămânilor este facuta de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.

Sunt vizate 15 comune din judeţul Galaţi unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză şi in care accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condiţiilor sociale precare ale localnicilor.

Judeţul Galaţi face parte din zona roşie în ceea ce priveşte incindenţa cazurilor de tuberculoză, cu 74 de cazuri noi de tuberculoza la mia de locuitori, ceea ce il plaseaza pe primele locuri din România. Caravana va poposi in comunele Frumuşiţa, Smârdan, Pechea, Fundeni, Lieşti, Iveşti, Cudalbi, Drăgăneşti, Matca, Corod, Ţepu, Brăhăseşti, Gohor, Ghidigeni şi Jorăşti.

Caravana asigură accesul facil, aproape de casă la consultaţiile medicale puse la dispoziţie de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare.

Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Pacienţii diagnosticaţi ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi pentru asigurarea serviciilor medicale în privinţa tratamentului tuberculozei.

În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *