De ce Ștefan Sevastre? – pentru că anul acesta, pe 2 noiembrie, s-au împlinit 95 de ani de la nașterea sa, la Ionășesti, pe dealurile Nicoreștiului.
În 1945 îl găsim absolvent al Liceului „Dimitrie Sturdza” din Tecuci. Așadar, tecucean de-al nostru, își pune pecetea pe arta vremii și lasă patrimoniului național numeroase lucrări cu tematici și tehnici diverse, opere de artă pentru care privitorii dar și criticii de artă au deopotrivă, admirație.
Preocupat de pasiunea pentru pictură, își continuă studiile la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, clasa profesorului Alexandru Steriade, institut pe care îl absolvă în 1951. Fără a neglija pictura descoperă grafica și realizează lucrări remarcabile.
A fost promotor al constructivismului, abstracționismului, și artei concrete, un veridic filosof al cosmicității, dar și unul dintre cei mai apreciați dascăli ai Liceului de Artă „Nicolae Tonitza” din București unde a activat ca profesor de pictură între anii 1962-1988. În cei 91 de ani pe care i-a petrecut prin viață și artă a dat biografiei sale artistice un parcurs care conține ca mod de a privi, atemporalul. Prolific fiind, realizează prima expoziție personală la București, în 1953. Urmează participarea sa la numeroase expoziții de grup și personale (peste 120), în țară și peste hotare; la Minsk (1959), Frankfurt, Praga, Paris (1968), Belgrad (1971), Roma, Florența, (1970), Cannes, etc.
Muzeul nostru deține în patrimoniul său două lucrări de pictură ale artistului Ștefan Sevastre pe care am fost onorați să le primim în 2004 – cealaltă lucrare fiind intitulată ,,Acord triadic”.
Recunoașterea valorii sale i-a determinat pe criticii de artă să-l plaseze în mijlocul fenomenului artelor vizuale și s-a materializat în premii și distincții obținute în toată activitatea sa artistică: Premiul de Pictură – U.A.P (1990), Premiul Academiei Romane – pentru întreaga activitate artistică 1999, Ordinul Național ,,Pentru Merit” în grad de Comandor – 2000, Premiul Juriului ,,Salonul de Artă”, București – 2001, Diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci – 1996.
Valoarea sa în domeniul artelor plastice face ca astăzi să nu se poată vorbi în pictură despre gestul geometrizant – abstract fără a aminti de contribuția pictorului Ștefan Sevastre.
Operele sale se află în colecții particulare, muzee și instituții în țară dar și în străinătate.
Cu speranța că v-am convins, vă invităm să admirați lucrarea !