Vrem o lege împotriva balastierelor ilegale

Recent, cei de la Apele Române au permis o stație de sortare pentru materialul extras din albia minoră a râului Strei, chiar în geoparcul din Țara Hațegului. Este ca și cum s-ar autoriza un gater într-o pădure înscrisă în Catalogul Pădurilor Virgine.

În altă zonă protejată Natura 2000, în judeţul Bacău, pe râul Siret, un excavator a scos pietriş din albie. Acolo era habitatul a 5 specii de peşti, strict protejate la nivel european. Totul s-a întâmplat în perioada de reproducere. Puietul a fost omorât [2].

Generații de pești dispar, lebedele și vidrele sunt gonite de utilajele care excavează pietrișul și nisipul din râuri. Nu doar viețuitoarele au de suferit de pe urma balastierelor. Și viețile oamenilor care au case lângă râuri sunt date peste cap. Fântânile seacă, luncile se usucă, iar malurile surpate nu mai pot opri viiturile. Infrastructura este și ea afectată de excavări, deficitul de sedimente duce la prăbușirea unor poduri.

Există o directivă europeană, Directiva Cadru privind Apa, care protejează râurile și interzice astfel de exploatări. Dar interdicția nu se aplică în România, cât timp chiar autoritățile române permit astfel de lucrări ilegale.

Alte state au luat măsuri eficiente. În Suedia, de exemplu, balastierele în lunca râurilor sunt interzise de zeci de ani. Iar în Elveția nu doar că nu se extrag materiale din albii. Chiar se adaugă pietriș și nisip, pentru a ameliora deficitul de sedimente.

Se poate și la noi, dar este nevoie de voință parlamentară.

Este momentul să le reamintim parlamentarilor că misiunea lor este să ne reprezinte interesele.

Semnează petiția și cere-le o lege care să interzică amplasarea balastierelor în albiile minore ale râurilor.

Semneaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *