duminică, septembrie 8

Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci, partener în cadrul unui proiect la nivel internațional

SOFT SKILS FOR A BETTER LIFE   – un proiect Erasmus+ cu multe provocări!

Proiectul Erasmus Soft Skills For a Better Life,  demarat în cadrul Școlii Gimnaziale Elena Doamna la data de 1 septembrie 2019  vizează dezvoltarea inteligenței emoționale ca o capacitate de a citi propria lume interioară și cea a celorlalți, dezvoltarea gândirii critice definită drept calitate interiorizată, dezvoltarea  abilități și a capacității  de a aplica gândirea critică, creativitatea și colaborarea, folosirea  activităților  STEAM pentru rezolvarea problemelor în situațiile din viața de zi cu zi. Activitățile planificate vor încuraja, de asemenea, copiii să-și exprime sentimentele și emoțiile într-un  mod adecvat.

Coordonatorul proiectului este Direzione Didattica Statale 3° Circolo Luigi Pirandello din localitatea Bagheria – Italia şi scolile partenere sunt: România – Şcoala Gimnazială Elena Doamna, Osnovna skola Brodarica –  Croaţia, Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfoku Müvészeti Iskola –  Ungaria, Scuola statale italiana din Madrid, Spain.

Ultima experiență în cadrul acestui proiect  a fost mobilitatea încheiată cu succes, care  a avut loc în luna decembrie 2021, în Croația, la care trei profesori, Bădăluță Anișoara Iuliana, Lazăr Cristina Raluca și Arghire Oana Georgia, de la Școala Gimnazială ,,Elena Doamna” Tecuci au participat, alături de partenerii din Italia, Ungaria și Scoala Italiană din Madrid.

Deși pare dificil ca în această perioadă în care pandemia pune piedici și ridică bariere, ca un proiect să meargă mai departe, să-și urmeze cursul firesc al evoluției, să respecte activitățile propuse, iată că perseverența, consecvența, creativitatea și nu în ultimul rând determinarea unor colective de profesori deosebiți au făcut ca lucrurile să nu se oprească iar obiectivele proiectului să își atingă scopul propus.

Deoarece unul dintre obiectivele proiectului este acela de a dezvolta elevilor aptitudini care să îi ajute pe viitor, Școala Primara din Brodarica- Sibenic, ne-a găzduit cu căldură și ne-a prezentat diferite aplicații pe care elevii școlii le-au folosit cu succes în perioada pandemiei și în activitățile de zi cu zi la școală.

Una dintre aplicațiile utilizate și în timpul cursurilor în format fizic de către elevii din Brodarica, a fost Stop Motion, o tehnică de animație ce dezvoltă creativitatea, lucrul în echipă, imaginația, încrederea în sine, comunicarea și poate fi folosită în evaluare, în prezentarea unor proiecte, în învățare, în crearea unor lecții, în demonstrații dar și în alte activități practice. Workshop-urile realizate pe parcursul celor cinci zile ne-au ajutat să înțelegem mai bine această tehnică, căreia până la sfârșitul cursurilor i-am găsit multe întrebuințări la toate disciplinele pe care le predăm elevilor noștri.

În cadrul acestei mobilități am avut ocazia să vizităm orașele Sibenic și Split, orașe așezate pe malul Mării Adriatice, încărcate de istorie, cu o arhitectură nemaipomenită începută în timpul împăratului roman Dioclițian. Deși au aparținut o lungă perioadă de timp Republicii Veneția, iar apoi Imperiului Austro- -Ungar, provincia Dalmația, unde se află cele două orașe s-a reunit târziu cu Croația, iar urmele istoriei sunt păstrate cu multă grijă și respect de locuitorii acestora. Am aflat multe lucruri interesante, multe legende și povești ale acelor minunate locuri de la gazdele noastre primitoare pentru care avem toată recunoștința.

A fost o experiență frumoasă, în care am consolidat cunoștințe, am învățat unii de la ceilalți, am împărtășit impresii și nu în ultimul rând a întărit convingerea că proiectele Erasmus+, sunt și vor rămâne prilej de explorare a dimensiunilor educației, de abordare a tehnicilor de învățare în contextul evoluției societății, bazată pe dezvoltarea abilităților elevilor, pregătindu-i pentru provocările  vieții și pentru dezvoltarea lor ca oameni în societate.

Prof. Înv. Primar Bădăluță Anișoara Iuliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *