A fost panică uriaşă printre şoferi, după ce a apărut zvonul că, de la miezul nopţii, preţul carburanţilor va ajunge la 10 lei pe litru şi că motorina şi benzina s-a putea raţionaliza. Au cozi de kilometri la benzinăriile din Tecuci, Liești, Umbrărești și din restul țării. Cei mai mulţi au facut plinul, dar au fost unii care și-au luat în canistre, butoaie, tomberoane, dar și în cisterne de tractor.
Toată panica a început de la o benzinărie străină din județul Bihor. Aici, prețul carburantului a urcat brusc la 11 lei atat pentru benzina cat si pentru motorină. Apoi, informația cu scumpirea s-a transmis rapid pe rețelele de socializare și mulți s-au gândit că același preț va fi afișat peste tot în România. Această scumpire bruscă este un efect al deciziei guvernului maghiar care a plafonat preţurile în Ungaria pentru carburanţi la 1,3 euro pe litru, aproximativ 6 lei şi 50 de bani. Dar a introdus şi un plafon de cantitate: benzinăriile pot vinde maxim 500 de litri pe staţie, echivalentul a 10 plinuri de benzină. Şi pentru a-și recupera pierderile, comercianții au crescut prețurile în țările vecine.
Fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, a explicat că isteria de la staţiile de benzină este efectul unui război informatic, cu scopul de a crea panica şi dezordine socială. Dacă a pus o benzinărie un preţ de 11 lei, s-a declanşat nebunia, chiar dacă celelalte 1.000 de staţii de benzină aveau preţuri de 7-8 lei. Consiliul Concurenței a anunțat că monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.
„Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu”, a transmis Consiliul Concurenței.
”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
De altfel, prețul barilului de petrol a scăzut abrupt miercuri seară, la 110 dolari. Acest lucru este posibil pentru că Emiratele Arabe vor creşte producţia de petrol şi vor încuraja statele din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol să facă acelaşi lucru.
Gabriel M.