joi, septembrie 19

Lucrările Apă-Canal din Tecuci sunt la 69,70% progres fizic. Creșterea prețurilor și pandemia au încetat activitatea firmei de construcţii

Consilierul tecucean Vasile Diaconu a cerut luna trecută, în ședința Consiliului Județean Galați, o informație privind gradul de realizare al lucrărilor efectuate de către firma Rotary in Tecuci pentru extinderea rețelelor de apă.

 

Când am venit la Consiliul Județean, am cerut o situație cu lucrările pe care le executa firma Rotary in Tecuci, in cadrul proiectului pe care Apa Canal și desfășoare. De atunci, lucrările au avansat foarte puțin si as vrea sa primesc o informare privind situația lucrărilor,  сat mai are firma Rotary contract, cat mai are de gând sa spargă străzile din Tecuci fără sa le repare si acolo unde le-a reparat, in loc de gropi au apărut niște dâmburi. Situația lucrărilor din Tecuci este destul de complicata, mai ales că ei mai au de lucrat, din ce am înțeles, doua străzi mari ale Теcuciului – strada Gheorghe Petrașcu si strada 1 Decembrie 1918. Poate, totuși, la un moment dat se reziliază acest contract sau se întâmpla ceva cu firma Rotary si cu modul cum lucrează in Теcuci”, a declarat  Vasile Diaconu.

 

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a dat dreptate consilierului tecucean: „Este regretabil сеeа сe se întâmpla sau ceea ce а putut sa facӑ асeasta firma сarе, din păcate, a adus numai prejudicii, atât prejudicii economice, cat si prejudicii de confort”.

 

În data de 17 martie 2022, firma gălățeana de apa, SC Ара Canal Galați răspunde adresei CJ Galați prin care erau solicitate detalii despre stadiul lucrărilor. Din cele transmise reiese faptul ca durata inițiala a contractului de 20 de luni a fost prelungita au о perioada de notificare a defectelor de 36 de luni, iar data de execuție a contractului a fost extinsa pana la 26 august 2022.

 

„În cadrul contractului de lucrări sunt prevăzute a se executa lucrări in infrastructura de apa si apa uzata pe un număr de 121 de străzi din Municipiul Tecuci, din care pe 63 de străzi se executa lucrări de reabilitare/extindere rețea de distribuție apă potabila si pe 101 străzi se executa lucrări de reabilitarea/extindere rețea de canalizare.

 

Ре 48 de străzi, din cele 63 de străzi pe care se executa lucrări de reabilitare/extindere rețea de distribuție apa potabilă, au fost finalizate lucrările, restul fiind in curs de execuție. Ре 82 de străzi, dintre cele 101 de străzi pе care se executa lucrări de reabilitare/extindere rețea de canalizare, au fost finalizate luсгаrile, restul fiind in curs de execuție. In executarea contractului, Rotary Construcții S.R.L., București a întâmpinat dificultăți, generate in principal de intrarea in insolventa a asociatului Delta Antrepriza de Construcții si Montaj 93 S.A., la scurt timp după semnarea contractului. Concomitent, derularea contractului a fost afectata de lipsa forței de munca si de efectele creșterii preturilor la materii prime/materiale, elemente се au culminat cu intrarea in insolventa si a S.C. Rotary Construcții S.R.L., București, in calitate de lider al Asocierii S.C. Rotary Construcții S.R.L., București – Delta Antrepriza de Construcții si Montaj 93 S.A.

 

După apariția pandemiei cauzata de noul Coronavirus COVID 19, Antreprenorul s- а confruntat si cu întârzieri in aprovizionarea cu materiale/ echipamente, ceea ce a condus la alte întârzieri in execuția lucrărilor. Mai mult, starea de insolventa si a liderului asocierii, a creat dificultăți si mai mari in aprovizionarea cu materiale, întrucât mulți dintre furnizori solicita plata materialelor înainte de livrarea pe șantier. Totodată, activitatea Antreргепогului a fost afectata si de consecințele falimentului Societății City Insurance SA, urmare а admiterii de către Tribunalul București a cererii Autorității de Supraveghere Financiara (ASF) privind deschiderea procedurii falimentului City Insurance in conformitate cu Legea nr. 85/2014.

 

Întrucât toate asigurările din contract au fost emise de către City Insurance SA, si nu au putut fi prelungite datorita intrării in faliment a asiguratorului, a fost necesar a se identifica alte posibilități legale si contractuale de constituire a garanției de buna execuție care sa permită continuarea plaților in contract. Singura soluție identificata a fost cea a constituirii garanției de buna execuție prin rețineri succesive, soluție care afectează însă cash-flow-ul Antreprenorului, având in vedere necesitatea reținerii unor sume semnificative (сса 2,3 milioane lei), respectiv contravaloarea garanției de bun execuție pentru toate lucrările executate in contract pana la 01.01.2022. lucrările soluție afectează capacitatea de plata a materialelor necesare in șantier, ultima situație de lucrări depusă de către Antreprenor a fost la sfârșitul lunii octombrie 2021.

 

Cu titlu general, precizam ca in toate contractele de lucrări semnate in anul 2018, aferente „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructuri de apa si apa uzata in județul Galați, in perioada 2014-2020” au fost înregistrate dificultăți in derularea acestora generate de modificările legislative si de creșterea accelerata a preturilor, fapt ce a determinat imposibilitatea respectărilor de  către antreprenori a tuturor angajamentelor asumate in oferta. Mai mult, remediile legislative adoptate de către statul roman s-au realizat pe de o parte cu întârziere, iar pe de alta parte s-au dovedit a fi insuficiente pentru a compensa cheltuielile reale înregistrate datorita creșterii excesive a preturilor”. Se arată în documentul emis de SC Apă Canal Galați.

 

Gabriel M.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *