luni, septembrie 16

Liceele din Tecuci au dat trei elevi cu media 10 la bac. Interviu în exclusivitate cu aceștia

Tecuciul are absolvenți inteligenți. Trei dintre aceștia au reușit să obțină media 10 la bacalaureat. Un adolescent este de la Colegul Național Spiru Haret, iar două absolvente sunt de la Colegiul Național Calistrat Hogaș.

Pandemia și orele online n-au fost o scuză pentru ei. Au învățat, punând de-a lungul anilor cărămidă cu cărămidă, pentru ca în final sa ajungă la rezultatele mult dorite. Este abia începutul pentru ei, unul promițător, care cu siguranță nu va da emoții.

Ambiția, perseverența și credința sunt doar câteva din ingredientele care au contribuit la nota celor trei. Primul absolvent se numește Mario Cazacu.

Mario Cazacu locuiește în Cosmesti, o comuna nu foarte departata de Tecuci.
Întrebat despre cum a reușit să obțină această medie și ce sfat le da celorlalți, Mario răspunde:

„Pot spune ca nu a fost un lucru ușor, am muncit foarte mult și în clasa a XII-a, dar și în anii anteriori. Într-un fel, media aceasta reflectă efortul depus pe parcursul celor 4 ani de liceu. Totuși, și domnii profesori au jucat un rol deosebit de important, am avut norocul de a avea la clasă profesori devotați, care ne-au pregătit cum se cuvine pentru examen, și le mulțumesc încă o data pe această cale pentru efortul depus, și totodată, fiind o persoana mai religioasă, îi mulțumesc si lui Dumnezeu că mi-a dat intelepciune și inspirație pe moment. Celor care trec in clasa a XII-a și urmează să se „confrunte” cu bacalaureatul, aș dori sa le transmit un lucru: trageți cât puteți de tare fiindca acesta este un examen foarte important și nu uitaţi să aveți încredere în voi, să nu vă lăsați demoralizati de unele esecuri; invingator este cel care a eșuat și a mai incercat o data.”


Mario dorește să continue studiile la Universitatea Politehnica din Bucuresti, la Facultatea de Automatica si Calculatoare, și dorește sa rămână în țară pe viitor cu speranța că va contribui la un eventual progres.

A doua absolventă cu media 10 la bac se numește Estera Irimia. A terminat Colegul Național Calistrat Hogaș, și este din comuna Cudalbi, județul Galați.

Întrebată cum a reușit să obțină media 10 la bac și ce le transmite celor care vin din urmă, Estera a răspuns:


„În toate reușitele mele, am avut doi stâlpi de susținere: munca și Dumnezeu. Pentru examenul de bacalaureat am încercat sa încununez tot efortul de a învăța cu credința că voi primi și luminarea minții de la Dumnezeu.
Am vrut să fac partea mea cu sârguință, și a fost nevoie de multă muncă desigur, documentându-mă și întorcând un exercițiu pe 10 părți, daca a fost nevoie. Sunt și meritele profesorilor îndrumători, a celor din jur care m-au ajutat prin sprijin, dar spre înainte ne poate împinge de cele mai multe ori doar motivația personală. Dacă aș putea da un sfat celor care vin din urmă, poate fricoși, sau neîncrezători ar fi: ceea ce este cu neputință pentru om, este cu putință la Dumnezeu. Munciți mult și priviti spre scop, dar sa Îl luați și pe Dumnezeu în aceste examene, pentru că atunci când nu vedeți vreo luminița, sau considerați că este prea greu, Dumnezeu întărește și ajută de mii de ori mai mult decât oricare de pe lângă noi.
Eu știu că nu există copil incapabil de rezultate deosebite, inteligența este în fiecare, dar trebuie descuiată si mai bine ca oricine stiu cat face incurajarea si increderea primită la timp.
Vor fi examene în viața mult mai dificile decat cel susținut de elevii clasei a 12- a, dar toate ne pregătesc câte puțin pentru cele mai grele provocări. Inteligenta nu se măsoară desigur doar prin note, sunt multe căi de a ne arăta valorile. Fiti încrezători, căci fiecare poate acolo unde l-a așezat Dumnezeu!”


Estera, mai departe isi dorește să urmeze o facultate bazată pe matematică. Dragul de aceasta materie a fost pusă în ea din clasa a 9-a printr-o profesoară cu același drag de matematică și cu o râvnă deosebita. Ea rămâne în țară, fiindcă sunt destule oportunități și aici. „Până la urma omul sfințește locul, și să fie acest loc România!” Ne-a transmis absolventa.

A treia medie de 10 este tot la liceul unde a învățat Estera, însă persoana care a obținut această medie dorește să rămână anonimă. Respectam decizia. Felicitări tuturor! Mult succes pe mai departe!

Un articol scris de Gabriel Meleșcanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *