Guvernul României a decis implementarea unei noi metode care să conducă la stimularea reciclării și colectării selective, în condițiile în care țara noastră este sancționată constant pentru că nu atinge parametrii asumați de colectare selectivă și reciclare.
Astfel, la nivel național se va implementa sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje (SGR).
„Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții companiei, în cadrul căreia vom discuta și stabili planul de implementare, calendarul și etapele acestuia.
Chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.
Sistemul se referă la o garanție de 50 de bani, pe care fiecare cumpărător o va achita pentru fiecare ambalaj de băutură pe care o achiziționează, iar dacă va returna acel ambalaj, va primi cei 50 de bani înapoi. La acest sistem sunt obligate să adere toate magazinele, indiferent cât de mici sunt.
SGR implică ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.