vineri, octombrie 18

A fost lansată aplicaţia „Amiabila”. Șoferii vor putea completa și online formularul de „Constatare amiabilă”

Asiguratorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România pun la dispoziţia asiguraţilor RCA aplicaţia digitală Amiabila, prin care conducătorii auto vor putea completa şi în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”.doresc.

Aplicația „Amiabila” poate fi descărcată gratuit atât pe Android, cât și pe IOS. Șoferii trebuie să își creeze un cont de utilizator și să scaneze cartea de identitate și permisul de conducere și să treacă și informații din certificatul de înmatriculare.

În caz de accident, dacă ambii conducători auto sunt de acord , aplicația generează formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.

Cum funcționează

Formularul reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu cel pe suport de hârtie.

În plus, în noul format nu o să vă mai chinuiți să desenați schița accidentului. Aplicația prezintă un infografic, din care puteți selecta atât elementele exterioare, cum sunt intersecțiile, semnele de circulație, semafoarele, dar și poziția celor două mașini în momentul coliziunii.

La fel procedați și în momentul în care doriți să arătați avariile produse. Trebuie să poziționați săgeata în zona elementelor deformate ale caroseriei.

Mihai Necrelescu, manager de risc: „Formularul generat are introduse elemente de siguranță. Poate fi validat în mai multe moduri. Trebuie spus că acea constatare este trimisă ambilor asigurători, astfel încât în felul acesta se îndeplinește obligația asiguratului de a notifica propriul asigurator cu privire la producerea unui eveniment și să dea posibilitatea tuturor părților să compare formularele generate în aplicație”.

Documentul se completează doar dacă în accident sunt implicate două mașini și nu sunt vătămări corporale sau alte daune materiale, cu excepția celor două vehicule.

Mădălin Roșu, președintele BAR: „Asigurătorul primește informația în timp real. Informația îi permite oricărui asigurator să ia legătura cu clientul său, să îl informaze mai departe pentru instrumentarea dosarului de daună”.

Aplicația a fost dezvoltată de Biroul Asigurătorilor Auto. În România sunt aproximativ 400.000 de accidente în fiecare an.

Cristian Roșu, vicepreședintele ASF: „Cei care folosesc această aplicație este foarte greu să mai fraudeze evenimentul. La un moment dat, inclusiv locația GPS este transmisă. Este evident ora și momentul și locul în care a avut loc accidentul. Nu mai există posibilitatea ca doi să se lovească și apoi să facă ei o convenție. Am făcut-o pentru a ușura munca și starea de stres a celui implicat în accident”.

Parcul auto din România avea, la sfârșitul anului trecut, peste 9.000.000 de autovehicule înmatriculate. Aproximativ 94% dintre ele au asigurarea obligatorie de răspundere civilă, așa numita poliță RCA, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *