Printre efectele pozitive ale pandemiei SARS-CoV-2, dacă putem spune așa, se numără și aprobarea unui Mecanism de Redresare și Reziliență în cadrul Uniunii Europene, centrat pe reforme necesare tranziției către era verde și digitală. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României este conceput să asigure un echilibru optim între prioritățile UE și necesitățile naționale, în contextul recuperării după criza COVID-19, care a afectat semnificativ țara, alocarea totală fiind de 29,2 miliarde de euro.
PNRR al României este structurat pe 15 componente, care acoperă toți cei șase piloni prevăzuți în Regulament. În acest context, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) gestionează, printre altele, Componenta 5 – Valul Renovării (din pilonul de tranziție verde) și Componenta 10 – Fondul Local (din pilonul de coeziune socială și teritorială), aflate, în prezent, în faza celui de-al doilea apel de proiecte, cu un buget de 859.690.000 de euro. Este vorba, în special, de obiective de investiții în materie de reabilitare energetică a clădirilor, construirea de locuințe nZEB (cu consum de energie aproape zero) pentru tineri, dar și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, inclusiv înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public.
Deocamdată, șapte din opt proiecte depuse de Consiliul Județean, în faza de clarificări
În această fază, Consiliul Județean (CJ) Galați a depus spre finanțare un număr de opt proiecte, în mare majoritate pentru renovarea energetică integrată a mai multor imobile, valoarea totală a acestora fiind de 86,2 milioane de lei, aferente primului apel de proiecte. Pe listă sunt și centrele de colectare cu aport voluntar (CAV-uri) pentru gestionarea deșeurilor inerte în județ, cele două proiecte (unul la nivel județean și un al doilea destinat strict municipiului Galați) însumând aproape 51 de milioane de lei. Revenind la reabilitările de imobile, pe listă se regăsesc atât Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, pavilioanele vechi ale Unității Medico-Sanitare de la Gănești, cât și două corpuri administrative ale CJ, cu valori ce pleacă de la 15,1 și ajung la 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA. În plus, în cadrul PNRR, a fost depus și proiectul de realizare a PUZ-ului pentru Aeroportul Regional Galați-Brăila, inclusiv conexiunile rutiere ale sale, cu o valoare de aproximativ jumătate de milion de lei.
În prezent, conform reprezentanților CJ, ”în afară de cele două proiecte privind CAV-urile, depuse recent, celelalte sunt în stadii avansate de evaluare, fiind deja trimise mai multe clarificări, solicitate de autoritățile ce gestionează acest program”. Mai concret, investițiile preconizate sunt aproape de a fi aprobate definitiv și semnate, fiind așteptate adrese oficiale în acest sens. Un prim pas a fost făcut luni, 17 octombrie, odată cu aprobarea proiectului de modernizare a Complexului Muzeal din Grădina Botanică.
Noul corp al Spitalului Județean ar putea fi finanțat în cadrul PNRR
Mai trebuie spus că și proiectul de extindere a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” cu un nou corp, investiție de aproape un miliard de lei, ar putea beneficia de finanțare prin PNRR. Reamintim că noul spital ar urma să aibă 375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă și 61 de paturi ATI, 20 de săli de operație și o suprafață desfășurată totală de peste 96.000 de metri pătrați.
Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că Guvernul ar putea să aprobe, în această săptămână, criteriile de eligibilitate pentru proiectele ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR. Rafila a explicat că, pe baza criteriilor ce vor fi stabilite, cel mai probabil dintre cele 49 de proiecte aflate deja pe o listă scurtă, vor fi selectate, până la sfârşitul anului, un minim de 25 de obiective.
Sura: Viața Liberă