Înaltpreafinţitul Arhiepiscop Casian s-a născut la data de 18 martie 1955 în comuna Lopătari, judeţul Buzău, într-o familie de ţărani evlavioşi, Rada şi Vasile Crăciun. A crescut în frica lui Dumnezeu, primind educaţie creştină, în familie şi, în special, de la bunicii – Stanciu şi Anica, Ştefan şi Ioana – pe care îi socoate primii dascăli în „buchiile“credinţei. Datorită lor, înainte de a învăţa să scrie şi să citească, a avut şansa de a învăţa şi a rosti în biserică „Tatăl nostru“şi „Crezul“.
A urmat cursurile Şcolii elementare în comuna natală şi apoi cele ale Seminarului Teologic „Kesarie Episcopul“ din Buzău – între 1970 şi 1975 – pe care l-a absolvit ca premiant. În perioada 1976-1980 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti, ale cărui cursuri le-a absolvit ca premiant, cu teza de licenţă „Biserica – lăcaş de închinare în tâlcuirea principalilor scriitori bisericeşti şi patristici“, sub îndrumarea regretatului pr. prof. dr. Ene Branişte.
Ca ierodiacon şi doctorand la Universitatea din Strasbourg, pune bazele spirituale ale comunităţii parohiale române din acest oraş, organizând constituirea Asociaţiei culturale „Parohia Sfântul Ioan Botezătorul“ în anul 1984. Funcţionează ca diacon onorific la Capela ortodoxă română din Baden Baden, Germania. Ca tânăr teolog, în toată această perioadă, a participat la numeroase întruniri, conferinţe şi simpozioane în cadrul asociaţiilor de tineret şi a centrelor de spiritualitatea monastică în ţară şi peste hotare. Între 1984-1985, reîntors de la studii, îşi reia postul de profesor la Seminarul din Buzău.
A fost hirotonit ierodiacon, la 21 decembrie 1980, în Catedrala Episcopală din Buzău şi ieromonah, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, la 10 noiembrie 1985, de către Mitropolitul Antonie al Ardealului. Este hirotesit protosinghel şi arhimandrit la Mănăstirea Sâmbăta – Sibiu. I se încredinţează, pentru scurt timp, conducerea Mănăstirii Antim din Bucureşti unde slujeşte între 1988-1990.