Merită să instalezi panouri fotovoltaice în 2023? Avantajele și dezavantejele energiei verde

Din fericire, energia verde castiga din ce in ce mai multa popularitate aproape in toata lumea, iar cea solara este astazi una dintre cele mai economice si eficiente optiuni ecologice pentru proprietarii de case. Asadar, daca iti pui intrebarea: „Este posibil sa obtin cat mai multa energie din resurse regenerabile si durabile, reducand simultan amprenta de carbon, intr-un mod responsabil din punct de vedere financiar?”, raspunsul este da.

Dovada adoptarii pe scara din ce in ce mai larga in lume sta in exemplul Californiei, stat unde se afla deja in vigoare legislatia privind obligativitatea panourilor solare in cazul locuintelor noi. Pentru jumatatea anului 2022, se asteapta introducerea aceleiasi legi in alte 10 state de pe teritoriul Americii. Cu toate acestea, in restul lumii, cladirile sunt inca construite in mod regulat fara aceste sisteme. In Uniunea Europeana, peste 90% dintre acoperisurile noilor locuinte raman inca goale.

Scenariul mai putin roz este ca odata cu explozia preturilor la curentul electric si la gaz din ultimii ani, grabirea extinderii domeniului energiilor regenerabile devine din ce in ce mai necesara. Aceasta este metoda principala prin care, pe termen lung, va fi tinuta sub control criza preturilor la energie. In caz contrar, putem lua in considerare scenariul in care multi dintre noi, consumatorii, ne vom confrunta cu imposibilitatea platilor lunare, intr-un viitor nu foarte indepartat.

 

Principalele categorii de panouri solare: termice si fotovoltaice.

Un panou solar fotovoltaic este format dintr-un grup de celule solare, cunoscute drept celule fotovoltaice, formate din semiconductori. Fiind conectate electric si inchise impreuna intr-un cadru, in momentul in care lumina interactioneaza cu acestea, electronii sunt separati de atomii lor si curg prin celula, generand astfel electricitate. Exista trei tipuri de sisteme cu panouri fotovoltaice: conectate la retea (On Grid), „autonome” (Off Grid) si hibride. Sistemele On Grid ofera posibilitatea de alimentare a retelei prin intermediul unui invertor, iar cele autonome sunt dedicate in totalitate autoconsumului (iluminat, incalzire a apei etc.) si necesita utilizarea bateriilor pentru a separa consumul de generarea energiei.

Utilizarea principala a sistemelor cu panouri solare termicerezidentiale este incalzirea apei. De obicei functioneaza eficient in combinatie cu sistemele de incalzire centrala (gaz sau combustibil) cu ulei, care incep sa functioneze atunci cand temperatura din rezervorul de apa scade sub o anumita valoare. Astfel, aceste sisteme pot furniza apa calda pe tot parcursul anului chiar si in climatele racoroase. Alternativ, sistemele termodinamice pot incalzi apa folosind compresorul incorporat, in cazul in care consumati toata apa. Sistemele solare termice pot fi utilizate si pentru incalzirea spatiilor.

Trecerea la energia solara are multe avantaje, dar si cateva limitari, pe care le vom discuta in continuare mai in detaliu.

Avantajele panourilor solare

1. Energia solara este complet gratuita si regenerabila

Dintre toate beneficiile panourilor solare, cel mai important lucru este ca energia solara este o sursa de energie cu adevarat regenerabila. Poate fi folosit in toate zonele lumii si este disponibil in fiecare zi. Nu putem ramane fara energie solara, spre deosebire de unele dintre celelalte surse de energie. Energia solara va fi accesibila atata timp cat ai soare, adica pentru inca cel putin 5 miliarde de ani, cand, potrivit oamenilor de stiinta, soarele nu va mai exista.

2. Economisesti bani in mod inteligent

Deoarece iti vei satisface unele dintre nevoile energetice cu ajutorul sistemului solar, facturile tale la energie vor scadea. Cat de mult economisesti la factura va depinde de dimensiunea sistemului solar si de consumul de energie electrica sau de caldura. De exemplu, daca detii o companie care utilizeaza panouri solare comerciale, acest comutator poate avea beneficii uriase, deoarece dimensiunea mare a sistemului poate acoperi o mare parte din facturile la energie.

Mai mult, odata acoperite costurile initiale ale panourilor solare, energia electrica pe care o produc este gratuita. In mod normal, instalatiile solare specifica isi castiga banii inapoi cu mult inainte de sfarsitul duratei de viata a sistemului.

Asadar, instalarea panourilor solare sunt o alegere inteligenta daca iti doresti sa consumi energie proprie curata si sa economisiti bani pe parcursul anilor viitori. Acestea reprezinta o investitie pe termen lung. Iti vei reduce amprenta de carbon prin utilizarea energiei solare, deoarece este complet verde si regenerabila.

 

3. Necesita costuri reduse sau chiar 0 de intretinere

Sistemele cu energie solara, in general, nu necesita multa intretinere. Trebuie doar sa le pastrezi relativ curate, asadar curatarea lor de cateva ori pe an va fi suficienta. Daca ai dubii, te poti baza oricand pe firme specializate de curatenie care ofera acest serviciu.

4. Vin cu garantie indelungata

Cei mai de incredere producatori de panouri solare ofera 20-25 de ani garantie. Deoarece nu exista piese in miscare, nu exista uzura. Invertorul este de obicei singura parte care trebuie schimbata dupa 5-10 ani, deoarece functioneaza continuu la convertirea energiei solare in energie electrica si caldura (panou fotovoltaic vs. panou solar termic). In afara de invertor, cablurile au nevoie si de intretinere pentru a te asigura ca sistemul tau de energie solara functioneaza la eficienta maxima. Asadar, dupa ce ai acoperit costul initial al sistemului solar, te poti astepta la foarte putine cheltuieli pentru lucrarile de intretinere si reparatii.

5. Sunt foarte prietenoase cu mediul

Ai putea crede ca panourile solare consuma atat de multa energie pentru a fi create, incat nu vor fi niciodata ecologice. Asta era adevarat acum 20 de ani, dar in prezent, procesul de fabricare a acestora a devenit extrem de eficient. Panourile solare fabricate acum dureaza doar 1-2 ani pentru a compensa energia utilizata in productia lor. Asadar, panourile solare sunt, cu siguranta, o solutie ecologica.

6. Au diverse aplicatii

Energia solara poate fi folosita in diverse scopuri. Puteti genera energie electrica (fotovoltaica) sau caldura (termica solara). Energia solara poate fi folosita pentru a produce energie electrica in zone fara acces la reteaua energetica, pentru a distila apa in regiunile cu surse limitate de apa curata si pentru a alimenta satelitii in spatiu.

7. Dezvoltarea tehnologiei

Tehnologia din industria energiei solare avanseaza constant, iar imbunatatirile vor aparea din ce in ce mai des in viitor. Inovatiile in fizica cuantica si in nanotehnologie pot ridica eficacitatea panourilor solare si pot dubla sau chiar tripla in timp aportul electric al sistemelor de energie solara.

Dezavantajele panourilor solare

1. Impun o investitie initiala ridicata

Costul initial al achizitionarii unui sistem solar este destul de mare. Acesta include plata pentru panouri solare, invertor, baterii, cablare si instalare (daca nu alegi varianta DIY). Cu toate acestea, tehnologiile solare sunt in continua dezvoltare, asa ca este sigur sa presupunem ca preturile vor scadea in viitor.

2. Depind de vreme

Desi energia solara poate fi inca colectata in zilele innorate si ploioase, eficienta sistemului solar scade. Panourile solare depind de lumina soarelui pentru a colecta eficient energia solara. Prin urmare, cateva zile innorate, ploioase pot avea un efect vizibil asupra sistemului energetic. De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca energia solara nu poate fi colectata in timpul noptii.

Pe de alta parte, daca aveti nevoie si de solutia dvs. de incalzire a apei sa functioneze noaptea sau in timpul iernii, panourile termodinamice sunt o alternativa de luat in considerare.

 

3. Stocarea energiei solare este costisitoare

Energia solara trebuie utilizata imediat sau poate fi stocata in baterii mari. Aceste baterii, folosite in sistemele solare off-grid, pot fi incarcate in timpul zilei, astfel incat energia sa fie folosita noaptea. Aceasta este o solutie buna pentru utilizarea energiei solare toata ziua, dar este si destul de costisitoare.

In cele mai multe cazuri e mai inteligent sa folosesti doar energia solara in timpul zilei si sa consumi energie de la retea in timpul noptii (poti face acest lucru numai daca sistemul tau e conectat la retea). Din fericire, nevoia ta de energie este de obicei mai mare in timpul zilei, astfel iti poti satisface cea mai mare parte din necesar cu energia solara.

4. Utilizeaza mult spatiu

Cu cat vrei sa produci mai multa energie electrica, cu atat vei avea nevoie de mai multe panouri solare, deoarece vrei sa colectezi cat mai multa lumina solara. Panourile solare fotovoltaice necesita mult spatiu, iar unele acoperisuri nu sunt suficient de mari pentru a se potrivi cu numarul de panouri solare pe care doresti sa le ai.

O alternativa este sa instalezi unele dintre panourile in curte, dar ele trebuie sa aiba acces la lumina soarelui. Daca nu ai spatiu pentru toate panourile pe care le doresti, poti opta pentru instalarea unui numar mai mic de unitati pentru a-ti satisface totusi majoritatea nevoilor de energie.

5. Pot fi asociate cu poluarea

Desi poluarea legata de sistemele de energie solara este mult mai mica in comparatie cu alte surse de energie, aceasta poate fi totusi asociata cu poluarea. Transportul si instalarea sistemelor solare au fost asociate cu emisia de gaze cu efect de sera. Exista, de asemenea, unele materiale toxice si produse periculoase utilizate in timpul procesului de fabricatie a sistemelor solare fotovoltaice, care pot afecta indirect mediul. Cu toate acestea, energia solara polueaza mult mai putin decat alte surse alternative de energie.

Sursa Climasoft

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *