Veteranul de război, Gheorghe Arhip, devine cetățean de onoare al Municipiului Tecuci

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Tecuci, astăzi, se află un proiect important pentru istoria locală a Tecuciului.

Gheorghe Arhip, născut în comuna Matca, va deveni cetățean de onoare al Municipiului Tecuci.

Colonelul (rtr.) Gheorghe Arhip, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial s-a născut la Matca, lângă Tecuci.

Pe când avea doar 16 ani, în 1939, tânărul Gheorghe Arhip l-a văzut și a discutat cu Regele Mihai care venise la Tecuci, ba chiar i-a intonat „Trăiască Regele!”.

Deși luptase pentru țară, Gheorghe Arhip a fost dat afară din Armată pe motiv că nu era comunist. După 23 august 1944, Gheorghe Arhip a fost trimis pe Frontul de Vest împotriva foștilor aliați, unde a luptat până în Cehoslovacia.

Acolo a fost rănit și s-a întors pe jos, după 9 mai 1945, timp de 65 de zile. După instaurarea regimului comunist în 1946, a fost îndepărtat din rândul cadrelor active și a lucrat până la pensionare în Uzinele Progresul din Brăila și la Uzina de reparat tractoare din Tecuci, potrivit Jurnalul Militar.

Când m-am dus la Făgăraș erau 5200 de candidați și acolo am dat examen. Am reușit din acei 5 mii și ceva, am stat 2 luni și ceva la Făgăraș, acolo ne-am pregătit din toate punctele de vedere. După aceea, am făcut Academia Militară în diferite orașe. (…) După ce s-a terminat războiul am dat peste un tanc mare… extraordinar de mare. În spate erau vreo 30 de tancuri, fără combustibil. Eu eram șef de patrulă și cu doi sergenți pe care îi aveam adunam prizonieri”, a povestit din amintiri veteranul de război.

Așa cum i s-a interzis Regelui Mihai să părăsească și să nu mai viziteze țara, cam tot la fel am fost și eu pățit, dat afară din armată. Pe motiv că nu eram comunist. Prin 1952, după ce ce timp de două luni pregăteam ca instructor de luptă Regimentul 2 din Brăila, am fost dezarmat, mi-au luat pistolul și mi-au spus că în trei zile dacă nu găsesc servici mă trimit la canal. Generalul meu, care era brăilean mi-a găsit de lucru la uzinele Progresul din Brăila. Am făcut o școală de calificare de strungar și am rămas la secția de sculerie. Doar acolo eram vreo două mii din totalul de 17 mii angajați care făceam utilaje de construcții. Se făceau piese pentru compresoare, apoi pentru escavatoare, utilaje grele. Primul escavator a fost făcut la Brăilaˮ, mărturisea veteranul în urmă cu doi ani, conform ziarultecucean.ro.

În anul 1992, atunci când regelui Mihai i s-a permis vizita în țară, acesta a trimis o mașină pentru a-l purta dus-întors pe maiorul Gheorghe Arhip la București, pentru o nouă întrevedere de suflet. În data de 14 februarie 2024, colonelul și veteranul de război Gheorghe Arhip va împlini 101 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *