Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele suin şi avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, până la data de 14 martie 2024, inclusiv.
Potrivit unui comunicat remis Agerpres, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 126,69 milioane lei, reprezentând echivalentul a 25,6 milioane euro euro, pentru sectorul suin şi de 151,93 milioane lei, reprezentând echivalentul a 30,7 milioane euro, pentru sectorul avicol, asigurându-se de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2024.
„Cuantumul ajutorului de stat este de: 100 euro/UVM pentru capacitatea de producţie suine la îngrăşat şi/sau animale de reproducţie, respectiv scoafe şi/sau scrofiţe montate; 100 euro/UVM pentru capacitatea de producţie pui de carne, pui de curcă, găini reproducţie rase grele şi/sau tineret de reproducţie, găini ouătoare şi/sau tineret de înlocuire, precum şi pui de găină eclozionaţi şi/sau pui de curcă eclozionaţi”, se mai precizează în comunicat.
Conform APIA, cererile de solicitare a ajutorului de stat şi documentele justificative se depun/transmit la Centrele Judeţene ale APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora îşi au sediul social sau unde au depus cererea de plată pentru M14 sau DR 06.
Plata ajutorului de stat se efectuează de către APIA – Aparat Central până la data de 30 iunie 2024, în baza cererilor autorizate la plată de către Centrele APIA. Se pot efectua plăţi şi după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.
Informaţiile privind beneficiarii, condiţiile de eligibilitate, documentele ce însoţesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum şi Ghidul solicitantului se regăsesc publicate pe site-ul APIA www.apia.org.ro.
Beneficiarii schemei sunt crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale, sau familiale, persoane juridice, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, care au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor, respectiv activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.