Sub îndrumarea doamnelor profesoare Gabriela-Nina Pamfile și Liliana Maxim, elevii Colegiului Național „Spiru Haret” au organizat și participat la o activitate specială dedicată sărbătorii românești a iubirii, Dragobetele. Această inițiativă a avut loc în incinta micului muzeu „Altița” din cadrul CNSH Tecuci, un spațiu ce găzduiește exponate populare ce reflectă tradițiile și obiceiurile bogate ale zonei Tecuciului. Activitatea a fost inclusă în proiectul Erasmus+ intitulat „DIGITAL TRACE OF CULTURAL HERITAGE”.
Evenimentul a fost conceput ca o întoarcere în timp, reprezentând o șezătoare tradițională românească, cu un accent deosebit pe sărbătoarea Dragobetelui. Această sărbătoare, prezentă mai ales în mitologia și tradiția Olteniei și Munteniei, este asociată cu venirea primăverii și cu o sărbătoare religioasă, respectiv Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul.
Participanții la șezătoare au avut ocazia să descopere legenda frumosului Dragobete, transformat într-o plantă de leac numită „năvalnic”, să recite doine și poezii de dragoste și să se bucure de muzică populară tradițională. Fetele au avut activități specifice cum ar fi cusutul la gherghef și împletitul de coliere din fir roșu, în timp ce băieții au participat la sarcini tradiționale precum curățarea porumbului și pregătirea uneltelor agricole.
Un moment deosebit al evenimentului a fost reprezentat de tradiționalul joc numit „Zburătorit”, în cadrul căruia băieții au prins câte o fată și au sărutat-o pe frunte, legându-i la mână un șnur roșu și un ban auriu sau argintiu, simbolizând o promisiune de logodnă.
Șezătoarea s-a încheiat într-o atmosferă de cântec și voie bună, reflectând perfect spiritul sărbătorii iubirii la români.
Profesoara Liliana Maxim, reprezentantă a Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci, a subliniat importanța păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor autentice în cadrul comunității școlare, precum și rolul proiectelor educaționale internaționale precum „DIGITAL TRACE OF CULTURAL HERITAGE” în acest demers.
Proiectul Erasmus Digital Trace of Cultural Heritage este coordonat de profesoara Monica Iuliana Onica, Colegiul Național Spiru Haret fiind partener in acest proiect, care este coordonat de Lituania.
Felicitări!