joi, septembrie 19

Tradiții și superstiții de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox și este celebrată în fiecare an de peste 1,75 milioane de români. Aceștia sunt cunoscuți drept protectori ai creștinismului. În această zi de sărbătoare, credincioșii trebuie să țină cont de anumite tradiții pentru a avea parte de noroc și sănătate.

Tradiții de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Există o serie de tradiții cunoscute de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, cunoscute din străvechi. Dacă sunt respectate, acestea aduc noroc și sănătate oamenilor.

Potrivit datinilor strămoșești, păsările își învață puii să zboare începând cu această zi, iar noua generație amenință recoletele. Tradiția interzice munca la câmp în această zi sfântă, pentru a evita pagubele aduse viitoarelor recolte de păsările cerului.

De asemenea, este păcat ca viticultorii să muncească în vie, pentru că strugurii ar fi mâncați de grauri.

În plus, bujorul este considerat un simbol ar armoniei, iar potrivit tradiției, credincioșii trebuie să ducă la biserică această floare, dar și dulciuri făcute în casă. Pentru a alunga necazurile, oamenii din anumite regiuni ale țării obișnuiesc să aprindă un foc mare în ziua în care sunt cinstiți Sfinții Constantin și Elena.

Tradiția spune că focul are un rol purificator și îi protejează pe cei din case, dar și pe animale, iar femeile care tămâiază în casă și stropesc cu aghiasmă, alungă duhurile rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *