Transformarea orașelor în săli de curs în cadrul Alianței CIVIS. 17 studenți și două cadre didactice de la Facultatea de Geografie au reprezentat UB la BIP-ul „Overtourism in global cities”
Universitatea din București, în calitate de partener, împreună cu Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Paris Lodron din Salzburg, Universitatea din Laussane și Universitatea din Tübingen au implementat, în cadrul Alianței Universitare Civice Europene CIVIS, Blended Intensive Program – Overtourism in global cities. Impacts, challenges and solutions.
Cursul s-a desfășurat în cadrul HUB 4 – Cities, spaces and territories, fiind perfect ancorat atât în prioritățile stabilite la nivelul alianței CIVIS, cât și în subiectele de interes științific deosebit la nivel internațional.
Într-un cadru interactiv și deschis, cursul și-a propus să discute concepte, metodologii și bune practici legate de turismul urban. Acesta s-a adresat tuturor studenților interesați de înțelegerea orașelor, indiferent de nivelul de studii (licență, master, doctorat) ori domeniu (știința mediului, geografie, științe sociale, științe umaniste).
Activitățile didactice au fost susținute de către cadre didactice afiliate universităților partenere. La reuniune, UB a fost reprezentată de prof. univ. dr. Cristian Iojă și de lect. univ. dr. Gabriel Vânău, cadre didactice la Facultatea de Geografie a UB. De asemenea, la curs au mai susținut activități didactice profesorii Christian Smigiel de la Universitatea din Salzburg; Carmen Hidalgo Giralt, coordonatorul BIP, și Diego Barrado Timón, de la Universitatea Autonomă din Madrid; Benjamin Wayens de la Universitatea Liberă din Bruxelles; Nicolas Maxime, Carine Fournier, Sebastien Gadal de la Universitatea Aix-Marseille și Karin Polit de la Universitatea din Tübingen.
„CIVIS-ul devine o componentă firească a activităților didactice din Universitatea din București, atât pentru cadrele didactice, cât mai ales pentru studenți. BIP-ul Overtourism in global cities ne-a permis să le oferim încă o experiență internațională studenților noștri, dar și să participăm la o experiență unică în care un oraș devine o sală de curs și un generator de idei creative”,a subliniat prof. univ. dr. Cristian Iojă.
Fiecare echipă de studenți, prezentare despre planificarea și managementul turismului urban
Programul a inclus mese rotunde online, desfășurate în perioada aprilie-mai 2024, și o activitate fizică de cinci zile, derulată la Madrid în perioada 27-31 mai 2024.
Activitatea fizică din capitala Spaniei a propus un program care a urmărit consolidarea competențelor acumulate în timpul celor patru întâlniri online, dezvoltarea de abilități practice legate de utilizarea de metode avansate relevante pentru cercetarea turismului urban, înțelegerea avansată a caracteristicilor teritoriului și dezvoltarea abilităților de lucru în echipe pluridisciplinare și multiculturale.
La curs au participat 37 de studenți de la universități din Universitatea Civică Europeană CIVIS, inclusiv de la Universitatea din București, precum și de la Universitatea Paris-Lodron din Salzburg, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena. Dintre aceștia, 17 studenți au fost de la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, din domeniile Geografie și Știința Mediului.
La finalul activității fiecare echipă de studenți a prezentat diferite perspective pentru planificarea și managementul turismului urban, studenții fiind evaluați pe baza implicării în această temă.
„Participarea la BIP-ul Overtourism in global cities și, mai ales, activitatea practică de la Madrid a fost o experiență unică care ne-a permis să ne adăugăm concepte, metodologii și abordări noi referitoare la o activitate economică pe care studenții de la specializările din domeniul Știința mediului le privesc ca alternative durabile pentru multe teritorii. Am reușit să înțelegem că nu numai dimensiunea fluxurilor turistice, dar și structura, distribuția spațială și temporară, precum și modul de utilizare a elementelor de patrimoniu natural și cultural al orașului sunt deopotrivă importante pentru evaluarea impactului asupra mediului aferent acestei activității. Necesitatea găsirii unui echilibrul dintre activitățile turistice și comunitățile locale trebuie privită multidimensional, pentru că turismul nu este o soluție universală la activitățile economice poluante, nici măcar în orașele mari”, a explicat Alexandru Ovedenie, student la Facultatea de Geografie a UB.
„Șansa pe care am avut-o de a cunoaște și lucra cu studenți din diferite universități din Spania, Germania, Elveția, Franța și Austria ne-a ajutat să înțelegem importanța multiculturalismului și a interdisciplinarității în societatea viitorului”, a punctat și Ana Francesca Botea, studentă la Facultatea de Geografie a UB.
Cursul contribuie la implementarea obiectivelor de durabilitate asumate de Universitatea din București, în special ODD4, ODD11 și ODD 16.