joi, septembrie 19

Blatul PNL-PSD, între teoria conspiraţiei şi realitatea tecuceană


Zilele trecute ne-a sărit în ochi o situație mult prea normală pentru Tecuci: mai multe proiecte de hotărâre au trecut din prima în Consiliul Local Tecuci, printre care și bugetul!

Fiind obișnuiți cu anii anteriori când treceau lunile și ambele tabere politice nu se înțelegeau, de data aceasta totul s-a desfășurat pe repede înainte, “în liniște”, de parcă deja erau înțeleși.

Actualul Consiliu Local Tecuci (cel ales în 2020) are în componență 9 consilieri PNL și 9 consilieri PSD-UIpT.

În ședința Consiliului Local Tecuci din data de 29 iulie, pentru a putea vota toate proiectele de hotărâre, PNL avea nevoie de majoritate (ori vota cineva de la PSD-UIpT, ori cineva lipsea). Astfel, unul dintre consilierii locali din partea PSD-UIpT a lipsit nemotivat.

Este mai puţin relevant dacă s-a ajuns aici printr-o negociere sau a fost o conştientizare tacită, dinspre ambele părţi, a realităţii că le convine acest compromis. Important este rezultatul şi faptul că nicio tabără nu recunoaşte. Căci nu i s-ar fi spus blat dacă era asumat, însă ambele părţi ar fi avut de pierdut în planul imaginii dacă ar fi recunoscut. Faţă de propriul electorat, PNL şi PSD s-ar fi pus într-o lumină proastă.

Blatul politic nu este nici ilegal, nici neregulamentar, cu condiţia ca obiectul negocierii să nu fie în sine dincolo de lege. Blatul între partide este cel mult imoral, pentru că faptele politicienilor contrazic vorbele servite alegătorilor. Însă a negocia cu alt partid înseamnă a respecta electoratul. Totuși politica înseamnă negociere – în accepţiunea ştiinţelor politice – iar actul negocierii poate avea loc transparent sau în spatele cortinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *