vineri, octombrie 25

Centru medical de permanență în comuna Nicorești

La Nicorești se va da în folosință un centru medical de permanență, a cărui construcţie a început în 2017, cu ajutorul unei finanțări obţinute prin Programul  Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 5,7 milioane de lei.

Proiectul a avut un parcurs sinuos, ba chiar s-a împotmolit la un moment dat, fondurile epuizându-se, iar construcția a fost continuată și recepționată abia din 2022. Centrul ar fi trebuit deschis încă de anul trecut, dar, din nou, proiectul s-a blocat din lipsă de medici. În acelaşi timp, dotarea cu aparatură, în valoare de 300.000 de lei, bani tot prin PNDL, s-a realizat abia anul acesta.

„Am avut întârzieri și din cauza faptului că nu am găsit medici. Acum am rezolvat această problemă, vom aduce șapte medici, dar şi asistente medicale, femei pentru curățenie și personal necesar organizării unui serviciu de pază pe timpul nopții. La ora actuală, așteptăm avizele pentru a putea inaugura centrul”, ne-a spus, cu oarecare năduf, primarul Ionel Boghiu.

În județul Galați, funcţionau în anul 2008 un număr de 14 centre de permanenţă. În timp, numărul lor s-a redus la opt, apoi la patru, cauzele fiind lipsa medicilor și a personalului medical, dar şi imposibilitatea comunelor de a asigura personal de curățenie și pază.

Un astfel de centru, care deservește comunele aflate la peste 50 de kilometri de cel mai apropiat spital, nu poate funcționa fără cheltuieli cifrate între 50.000 și 100.000 de lei anual. Centrul oferă servicii medicale de urgenţă populaţiei din zonele rurale, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Sănătății.

La ora actuală, conform Direcției de Sănătate Publică Galați, există centre de permanență în localităţile: Bălăbăneşti, Băleni, Berești, Cavadinești, Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu şi Vlădești.

Sursă: Viața Liberă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *