marți, octombrie 22

VIDEO. Jumătate de județ este sub ape. COD ROȘU, nu se circulă pe mai multe drumuri

Este prăpăd în centrul și nord-estul județului Galați, unde ploile abundente au provocat viituri puternice și creșterea rapidă a mai multor cursuri de apă. Apa atinge în anumite locuri chiar și peste 1,5 metri, ceea ce a făcut ca drumuri și gospodării din mai multe comune să fie inundate, iar oamenii să fie în pericol.

În decurs de șase ore, locuitorii județului au fost avertizați prin trei mesaje Ro-Alert de pericolul de inundații, dar au  existat numeroase cazuri în care oamenii, mulți bătrâni sau cu probleme medicale, nu au avut cum să se pună la adăpost și au fost surprinși de ape.

Patru persoane și-au pierdut viața, dar e posibil ca numărul victimelor să fie mai mare.

Echipajele ISU au intervenit în prima fază la Cuza Vodă,  Costache Negri și Pechea, unde numeroase victime au fost surprinse în locuințe. S-a mărit capacitatea operațională la nivelul ISU Galati, iar pompierii chemați de acasă au fost trimiși în aceste localități pentru salvarea persoanelor surprinse de viitură. În sprijinul pompierilor din Galați au fost trimise echipaje dim toate județele vecine, respectiv ISU Brăila, ISU Tulcea si ISU Vrancea.

Jandarmii au fost trimiși la Slobozia Conachi, unde intervin cu o barcă pentru salvarea persoanelor izolate de apă. Sprijinul acestora a fost solicitat de ISU Galați.

COD ROȘU până după-amiază

În cursul acestei dimineți, ISU Galați a transmis o avertizare de COD ROȘU, valabil până la orele 14,00. Fenomene vizate: torenți, viituri, depășiri ale cotelor de pericol, pe Prut si Râul Corozel.

Drumuri blocate

Conform celor transmise de IPJ Galați, în cursul acestei dimineți nu se putea circula pe mai multe segmente de drumuri naționale și județene care fac legătura între localităăți din centrul și nord-estul județului Galați. Acestea sunt:

– DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu

– DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri

– DJ 251A între Drăgușeni și Corod

– DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni

– DN 24D între Vârlezi și Crăiești

– DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri

– DJ 253 între Băleni și Umbrărești

– DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor

– DJ 242B între Băneasa și Moscu

– DJ 251A între Nicopole și Brătulești

– DJ 251 între Suceveni și Rogojeni

– DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni

– DJ 251 între Corod și Valea Mărului

”Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Autoritățile locale, împreună cu pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistență cetățenilor afectați și pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanților la trafic să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților pentru siguranța lor”, a transmis IPJ Glați în cursul dimineții de sâmbătă, 14 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *