marți, octombrie 22

ATENȚIE: Autospecialele Poliției vor identifica din mers hoții și mașinile cu probleme


Șoferii fără permis, cu antecedente în trafic, şi mașinile cu probleme tehnice ori implicate în diverse activități infracționale pot fi detectate cu un sistem performant,
ce va fi montat pe circa 1.000 de mașini de poliție din țară, după ce anul trecut 200 de autospeciale din dotarea Poliței Române au fost dotate cu acest echipament. Acordul-cadru, scos la licitație de Poliție, are o valoare estimată de peste 14 milioane de euro.

Toate mașinile aflate în circulație vor putea fi „citite” de sistemul special de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare. License Plate Recognition (LPR) se vrea a fi instalat pe un total de 1.200 de mașini de poliție din toată țara, iar cu ajutorul acestuia echipajele operative pot obține în timp real informații esențiale despre vehicul sau proprietarul acestuia. Spre exemplu, echipajul din trafic va putea stabili fără a opri mașina dacă respectivul vehicul are plătit RCA, are ITP valabil ori rovinietă, dacă figurează în evidențe cu amenzi și dacă acestea sunt neplătite, ori dacă proprietarul are antecedente în trafic ori figurează cu permisul suspendat. Toate aceste informații vor putea îmbunătăți timpul de reacție și modalitatea de intervenție a echipajelor.
Totodată, polițiștii vor putea ști dacă respectiva mașină este implicată în activități infracționale, spre exemplu dacă există informații că ar fi folosită pentru acte de contrabandă, dacă este furată sau dacă circulă cu numere false, ori dacă este folosită de persoane suspecte ori urmărite.

LPR funcționează prin captarea imaginii unei plăcuțe de înmatriculare și transformarea acesteia în caractere numerice prin tehnologia de recunoașterea optică a caracterului. Numărul plăcuței de înmatriculare poate fi folosit ca un identificator unic pentru a ajuta utilizatorul final în scopuri de securitate, gestionare și informații utile.

Existența sistemului LPR pe fiecare autovehicul al Poliției va fi semnalată prin intermediul unei pictograme, în culorile galben și negru, pe care scrie: „Atenție! Sistem automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare”. Pentru fiecare autovehicul pe care se  va instala sistemul LPR, va fi livrat în cadrul proiectului şi aplicat un autocolant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *