Cine este Cătălin Georgescu, candidatul surpriză în primul tur

Născut în București la 26 martie 1962, Călin Georgescu și-a început cariera în domeniul academic, absolvind Colegiul de Recuperare Funciară din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu”. Specializarea sa în domeniul pedologiei, materializată prin obținerea titlului de doctor în 1999, a reprezentat fundamentul științific al carierei sale ulterioare.

Perioada 1997-2013 l-a consacrat ca expert în dezvoltare durabilă, ocupând funcția de director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă. Parcursul său profesional include și poziții importante în aparatul de stat, precum cea de secretar general în Ministerul Mediului și director al Direcției Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe. Din 2013, cariera sa a cunoscut o nouă dimensiune odată cu numirea în funcția de președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.

„Eternul premier” care nu a fost să fie

Traiectoria politică a lui Călin Georgescu este marcată de multiple propuneri pentru funcția de prim-ministru, care nu s-au materializat niciodată. În 2011 și 2012, numele său a apărut pe listele scurte de potențiali premieri, alături de personalități precum Lucian Croitoru și Leonard Orban. Momentul 2015, când Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv, a adus din nou numele lui Georgescu în discuție, susținut public de intelectuali precum Dan Puric.Un episod semnificativ al carierei sale politice s-a consumat în decembrie 2020, când Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) l-a propus oficial pentru funcția de premier. Această propunere s-a încheiat cu desemnarea lui Florin Cîțu de către președintele Klaus Iohannis. Relația sa cu AUR a continuat prin numirea ca președinte de onoare al partidului în 2022, dar s-a deteriorat rapid, culminând cu acuzații publice la adresa liderului George Simion în septembrie 2024.

Controverse și poziționări publice

Declarațiile controversate ale lui Călin Georgescu din ianuarie 2022 despre Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu au generat reacții puternice în spațiul public și au condus la deschiderea unui dosar penal de către Parchetul General. Afirmațiile sale despre aceste personalități istorice, pe care le-a descris ca „eroi prin care a trăit istoria națională”, au determinat inclusiv AUR să se delimiteze public de pozițiile sale.

Prezența sa în media apropiată Moscovei, în special prin materiale laudative publicate pe platforma Sputnik.md în 2016, a alimentat suspiciunile privind orientarea sa pro-rusă. Asocierea cu evenimente precum lansarea cărții lui Alexandr Dughin, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, a contribuit la percepția sa ca reprezentant al intereselor Moscovei în România.

Candidatura prezidențială și situația financiară

În octombrie 2024, Călin Georgescu și-a depus candidatura pentru președinție ca independent, sub deviza „Partidul meu este poporul român”. Campania sa a beneficiat de sprijinul a peste zece mii de voluntari pentru strângerea celor 239.000 de semnături necesare.

Din punct de vedere financiar, declarația sa de avere din octombrie 2024 relevă un patrimoniu care include o casă și un teren în Brașov, o mașină fabricată în 2022 și depozite bancare în valoare de 264.000 de euro. Veniturile sale provin în principal din activitatea didactică la Universitatea din Pitești, unde încasează un salariu anual de 72.000 de lei, în timp ce soția sa are venituri anuale de 24.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *