Pentru gestionarea eficientă a ordinii publice și menținerea unui climat de siguranță la nivelul județului Galați, în minivacanța de 1 mai și Paștele Ortodox, structurile Ministerului Afacerilor Interne au suplimentat efectivele care vor acționa în misiuni de menținere și asigurare a ordinii publice și de protecție a frontierei de stat.
Astfel, în zilele ce urmează, polițiștii gălățeni vor fi la datorie, alături de colegii din cadrul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât întreaga comunitate să se bucure în siguranță de minivacanța ce urmează.
În această perioadă, zilnic, în medie, 200 de polițiști din cadrul serviciilor operative vor desfășura activități pentru menținerea ordinii și liniștii publice, pentru fluidizarea traficului rutier și verificarea modului în care participanții la trafic respectă regulile de circulație, precum și pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite.
De asemenea, pentru desfășurarea într-un climat de siguranță a tuturor manifestărilor publice ce vor avea loc în această perioadă în județul Galați, peste 150 de jandarmi gălățeni vor acționa atât în patrule de jandarmerie, cât și în patrule mixte, polițist-jandarm, iar premergător acestei perioade vor fi intensificate măsurile de ordine publică și se vor desfășura acțiuni, cu precădere în zonele și arterele intens circulate, urmărind descurajarea persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică sau comit fapte contrare legii.
În județul Galați, Jandarmeria va asigura ordinea publică, astfel:
– în ziua de 2 mai, la slujba Deniilor ce va avea loc la Catedrala Arhiepiscopală din Galați;
– în ziua de 3 mai, pe timpul slujbelor religioase ce vor avea loc la Catedrala Arhiepiscopală din Galați și la Catedrala „Sf. Gheorghe” din Tecuci cu ocazia Deniilor celor 12 Evanghelii și a Deniilor Prohodului Domnului;
– în Noaptea de Înviere, pe căile de acces și pe timpul oficierii slujbelor religioase de la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Catedrala „Sf. Gheorghe” din Tecuci, Mănăstirea Tudor Vladimirescu și Mănăstirea Buciumeni;
– în perioada 1 – 6 mai, în zona de agrement a Pădurii Gârboavele.
Controale la biserici
Ca în fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători Pascale, cadrele Inspecţiei de Prevenire a Incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi efectuează controale privind prevenirea situaţiilor de urgenţă la lăcaşele de cult.
Numărul mare de persoane prezente cu această ocazie în lăcaşele de cult, utilizarea lumânărilor şi candelelor aprinse pe timpul slujbei, într-un cadru delimitat, constituie un potenţial pericol pentru siguranţa enoriaşilor şi un motiv de alertă permanentă pentru subunităţile de intervenţie.
Au fost verificate lăcașurile de cult din toate cele 5 protoierii, neregulile constatate fiind remediate pe timpul controalelor. Aceste controale au rol de sprijin şi îndrumare, anterior şi pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, precum și eliminarea eventualelor nereguli constatate, alături de instruirea preoţilor parohi şi responsabili din domeniul situațiilor de urgență cu privire la modul de comportare, intervenţie şi evacuare în caz de incendiu.
Măsuri suplimentare la trecerea frontierei
În perioada minivacanței prilejuită de Sărbătorile ortodoxe Pascale și Ziua Internațională a Muncii, la nivelul structurilor locale ale Poliției de Frontieră Române, de pe raza județului Galați, au fost dispuse măsuri suplimentare pentru a se asigura un control fluent, operativ şi eficient în toate punctele deschise traficului internaţional și pentru a se întări dispozitivului de supraveghere al frontierei de stat.
Structurile teritoriale de pe raza județului Galați sunt pregătite să asigure desfășurarea normală și la un standard calitativ înalt a formalităților de control la frontieră și, în cooperare cu celelalte structuri, să contribuie la un climat de liniște și siguranță publică.
Preconizându-se o creştere a valorilor de trafic în punctele de trecere ale frontierei, au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea personalului planificat atât la controlul documentelor de călătorie cât şi în misiuni specifice de prevenire şi combatere ale infracţionalităţii la frontieră. Dacă situația o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.
Se va menţine permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statul vecin, în vederea dispunerii de măsuri de fluidizare ale traficului la graniţa comună.
Acțiuni privind combatarea traficului și consumului de droguri
Tot în contextul minivacanței de 1 Mai și Sfintelor Sărbători de Paște, specialiștii antidrog din județul Galați au desfășurat, la nivel local, activități de informare și prevenire a consumului de droguri.
Activitățile s-au axat, în special, pe sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, la care a participat personalul angajat din unitățile de cazare, restaurante, terase și baruri.
Tot premergător acestei minivacanțe, au avut loc o serie de întâlniri cu elevii din clasele a XI-a și a XII-a, pentru a le reaminti că cele mai frumoase momente sunt cele pe care ți le amintești a doua zi.
În perioada următoare, la nivel național, vor fi intensificate activitățile, în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea consumului de droguri și acordarea de asistență specializată.
Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, în fiecare județ, pentru consumul și dependența de droguri.
Polițiștii de la Agenția Naţională Împotriva Traficului de Persoane vă reamintesc faptul că traficul de persoane este o infracţiune de o gravitate deosebită, în totală opoziție cu principiile respectării drepturilor omului și este pedepsită de legea penală.
Astfel, în perioada menționată, specialiştii antitrafic din cadrul A.N.I.T.P. vor desfăşura acțiuni de prevenire a traficului de persoane în perimetrul aşezărilor de cult și totodată vor intensifica promovarea mesajelor antitrafic în mediul online.
Pentru această perioadă facem și următoarele recomandări:
- În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi asigurați ferestrele.
- Nu vă anunțați plecarea de acasă prin postări pe site-urile de socializare.
- Nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, chiar dacă motivele invocate de acestea par credibile.
- Protejaţi-vă bunurile personale, indiferent de locul sau situația în care vă aflați.
- Nu purtați la vedere bunuri de valoare (bijuterii, sume de bani etc.), nu lăsați bagajele nesupravegheate, acordați o atenție deosebită copiilor, în cazul în care sunteți însoțiți de aceștia, deoarece se pot rătăci cu ușurință, iar pentru evitarea producerii oricărui incident nedorit, recomandăm participanților la manifestările religioase să respecte indicațiile forțelor de ordine.
- În cazul în care veți dori să petreceți în natură, la picnic sau grătar, respectați prevederile Legii 54/2012: aprindeți focul doar în locurile special amenajate și supravegheați-l în permanență, respectați orarul de desfășurare a activității de picnic, corespunzător zonei în care se află și lăsați locul curat.
- Desfăşurarea, cu prioritate, a slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult.
- În situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, uşile de acces în biserică se vor mentine în poziţie deschisă şi se vor îndepărta covoarele/mochetele şi mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.
- Se va evita desfăşurarea slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare / renovare sau în care sunt amplasate schele.
- Se va asigura, prin grija factorilor de conducere de la biserici şi mănăstiri, efectuarea unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.
- Parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor se va face astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze accesul pe căile de acces pentru intervenţia autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.
- Se vor instrui, de către preoţi, participanţii la slujbele religioase de Sfânta Sărbătoare a Învierii, asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ţinute la distanţă de haine, păr, mobilier sau alte obiecte de cult din interiorul bisericii şi, de asemenea, că se recomandă evitarea deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule și amplasarea lor în locuință în locuri sigure fără elemente combustibile în imediata apropiere.
- Cetățenii români și străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă trebuie să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internațional și vă rugăm să vă informaţi corect, complet şi doar din surse oficiale cu privire la condițiile de călătorie în statele de destinație și în cele tranzitate.
- Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume alcool în exces și nici substanțe psihoactive, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit.
- Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că acesta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu alte băuturi răcoritoare sau alcoolice și, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul, dacă posedă permis de conducere.
- Nu conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în condus, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.
De asemenea, vă reamintim că dacă sunteți martor sau victimă a unei infracțiuni, încercați să rețineți cât mai multe detalii despre autor și împrejurările comiterii faptei şi apelați Numărul Unic de Urgență 112 sau la patrulele aflate în teren.
Structurile Ministerului facerilor Interne vă doresc sărbători fericite alături de cei dragi, fără evenimente neplăcute!