joi, septembrie 19

ITM Galaţi: Accident de munca la o firma de construcţii

Azi 13 aprilie 2021, în jurul orei 9, instituţia noastră a fost anunţată telefonic de reprezentanţii Secţiei 2 Poliţie Galaţi cu privire la producerea unui accident în municipiul Galaţi, la o firmă de construcţii.

Inspectorii de muncă s-au deplasat la locul producerii evenimentului şi au constatat că victima, un bărbat în vârstă de 20 de ani, care a căzut de la o înălţime de cca 16 metri fusese deja transportată la spital.

Din primele verificări a reieşit că victima era angajată au unei firme din judeţul Constanţa care desfăşura activitate de construcţii pentru o firmă din municipiul Galaţi. Bărbatul – angajat ca fierar betonist, are contractul individual de muncă suspendat, firma urmând să fie sancţionată pentru prestarea muncii nedeclarate.
Reamintim că Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii defineşte la articolul 15^1), munca nedeclarată care reprezintă:[…] „c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat” (sancţiune cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată– art. 260 (1) lit. e^2).

Atragem din nou atenţia asupra consecinţelor grave la care se expun cei care prestează muncă nedeclarată ( nu are siguranţa plăţii muncii prestate; plata se face în funcţie de bunăvoinţa angajatorului şi este amânată de acesta; săvârşeşte evaziune fiscală deoarece nu plăteşte contribuţii şi impozit la sumele încasate; este lipsită de o serie de drepturi ce decurg direct din contractul de muncă: dreptul la protecţie socială: pensie, şomaj şi sănătate; dreptul la securitate şi sănătate în muncă; dreptul la concediul de odihnă anual; dreptul la protecţie în caz de concediere; dreptul la negociere colectivă şi individuală; dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat; dreptul la informare sau consultare, etc.; nu beneficiază de vechime în muncă).

În ceea ce priveşte nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă inspectorii vor stabili măsuri şi vor aplica sancţiuni contravenţionale.

Comunicarea evenimentului a fost făcută de angajatorul la care s-a produs evenimentul în jurul orei 13,15. Acesta ne – a informat că evenimentul s-a produs în data de 13.04.2021, în jurul orei 08, 05.

Inspectoratul Teritorial de Muncă şi poliţiştii au început o anchetă în acest caz pentru a se stabili exact circumstanţele în care a avut loc accidentul.

 

Sursă: ITM Galaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *