joi, septembrie 19

Mascații, așteptați cu cafeaua făcută la descinderi. Scurgeri de informații la DIICOT

Cazul scurgerilor de informații din cadrul Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care au compromis anchetele în patru dosare penale, continuă să scoată la iveală aspecte de nebănuit. Potrivit anchetatorilor, cel care oferea informațiile era chiar un grefier.

Ancheta a scos la iveală că prin intermediul grefierului, traficanții aflau dacă anumite persoane erau sau nu monitorizate, interceptate sau supravegheate. Mai mult, liderii grupărilor infracționale din Botoșani aveau posibilitatea, prin intermediul datelor furnizate de grefier, să afle momentele în care DIICOT organiza acțiunile de destructurare a grupărilor infracționale, precum și numărul de percheziții și persoanele vizate, scrie publicația locală Monitorul de Botoșani.

Pe 27 noiembrie 2012, DIICOT Botoșani a organizat una dintre cele mai mari acțiuni împotriva traficanților de țigări. Anchetatorii au făcut atunci 98 de percheziții domiciliare, fiind vizate cinci grupări. Doar că, numai cu o zi înainte de percheziții, traficanții au fost anunțați despre descinderile care urmau să aibă loc. Atunci au apărut primele suspiciuni cu privire la scurgerile de informații, după ce au fost interceptate o serie de convorbiri între traficanți.

Din interceptările autorităților asupra convorbirilor telefonice reiese că traficații au fost anunțați de descinderi în limbaj codat „mâine dimineață cocoșii vor cânta la ușă”. Potrivit sursei citate, în unul din cazuri, cu o atitudine degajată, anunțată de descinderi o femeie a așteptat perchezițiile mascaților cu cafeaua făcută.

Trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, grefierul a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu executare. Astfel, magistrații i-au stabilit o pedeapsă rezultantă de doi ani, șapte luni şi 10 zile închisoare, cu interzicerea unor drepturi printre care și dreptul de a mai ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Totodată, instanța a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 950 de euro și a 1.000 de lei.

Hotărârea nu este definitivă și a fost atacată cu apel, mai precizează sursa citată.

Sursa: Tudor Curtifan, DecenseRomania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *