După ce a fost blocat din cauza unor suspiciuni de fraudă, programul Casa Verde Fotovoltaice urmează să dea startul unei noi etape de înscriere. Ca persoană fizică poți să primești până la 20.000 de lei ca să îți instalezi panouri solare. Programul urmează să fie relansat în decembrie 2021.
Cu un buget total de 280 de milioane de lei, programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 își propune să le ofere românilor șansa de a deveni independenți din punct de vedere energetic, dar să ofere și o alternativă mai prietenoasă cu mediul atunci când vine vorba de energie electrică. Nu uita că dacă ai o casă izolată termic poți să beneficiezi de finanțare până la 25.000 de lei.
„În decembrie 2021 vor mai fi lansate două programe. Unul este programul de fotovoltaice pentru persoane fizice. Vom păstra același sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care inițial se înregistrează în sistem și vor avea acest drept”, a anunțat ministrul Mediului Tanczos Barna.
Cu ce documente te înscrii la Casa Verde Fotovoltaice
Ca să beneficiezi de cei 20.000 de lei de la stat trebuie să mergi la un instalator validat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), pentru înscriere. Asta în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.
Anterior, instalatorii trebuie să se înscrie pe plaftorma AFM pentru a putea participa în program. Odată ajuns la instalator trebuie să ai mai multe documente:
- cerere de finanțare tehnoredactată;
- copia actului de identitate;
- extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile;
- rezultat pentru dreptul de proprietate;
- dovezi că nu ai restanțe la taxe și impozite
Dacă documentele depuse sunt conforme cu cerințele din ghid, instalatorul rezervă suma solicitată, iar ție îți rămâne ca în termen de 90 de zile să obții un un acord tehnic de racordare (ATR) de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, prin intermediul instalatorului ales. Apoi semnezi contractele de finanţare nerambursabilă.
Din acest punct, ai la dispoziție opt luni să implementezi proiectul. Totodată, ai obligația să depui la instalator certificatul de racordare și să închei cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei tale.
Mai multe informații disponibile pe AFM