joi, noiembrie 14


Gata. Elevii au scăpat de teze și de stresul că trebuie să aibă un anumit număr de note. Școală după reguli noi, de toamna viitoare

Schimbări majore au fost decise în învățământul preuniversitar, astfel că elevii nu vor mai susține teze, vor avea nevoie de mai multe note în funcție de numărul de ore ale disciplinei respective, vor exista doar medii anuale iar vacanța din luna februarie va fi diferită în funcție de județ, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

 

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar”, a spus acesta.

 

Totodată, elevii vor avea nevoie de mai multe note, în funcție de numărul de ore al disciplinei respective.

 

”S-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu n+3 unde n este numărul de ore alocate săptămânal pentru a anumită disciplină. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an școlar vor fi necesare cel puțin cinci note”, precizează ministrul.

 

De asmenea, vacanța elevilor din luna februarie va fi mobilă, în funcție de județ.

 

„Al doilea subiect. A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie în întreg sistemul național de învățământ. Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt 10 județe care au decis ca vacanța să fie în cea de a treia săptămână din februarie, este vorba de județele Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova și sunt Bucureștiul și Suceava care au decis ca săptămâna de vacanță din luna februarie să fie în cea de a doua săptămână. Deci două județe au decis în a doua săptămână, 10 județe au decis în a treia săptămână, și 30 de județe au decis în ultima săptămână din februarie”, a explicat demnitarul.

 

Reforma învățământului s-a desfășurat periodic în ultimii 32 de ani, fiecare ministru aducând schimbări în educație. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la o viziune coerentă, elevii români având printre cele mai mici rezultate din Europa la testele PISA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *