De la 1 iulie, ANAF va începe controale masive la persoane fizice. În acest scop, Fiscul își va lua informațiile inclusiv de pe rețelele de socializare pentru a urmări evoluția situației financiare a contribuabililor pentru ultimii cinci ani.
„Pe fiecare an în parte facem acea diferență între ceea ce estimăm noi că tu ai ca și venit, scădem din ceea ce ai declarat că ai avut ca venit și ai plătit impozit, iar diferența este un venit pentru care nu ai plătit niciun impozit. Îți calculăm 16% și accesoriile respective. Cumulăm pe cei 5 ani și rezultă o sumă totală pe care tu trebuie să o achiți”, a precizat președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Controalele îi vizează în mod deosebit, după spusele lui Heiuș, pe „șmecherii care sfidează cu opulența și luxul pe care le afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”. „Astăzi sunt multe situații în care, atunci când inițiem atragerea răspunderii unei persoane pe alte spețe, iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări”, a spus șeful ANAF.
Instituția va urmări în mod deosebit situația a 561.000 de persoane, pentru care a fost sesizată o diferenţă de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate de ANAF, cele declarate în ultimii ani și cele impozitate. Legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, înseamnă că există o neconcordanţă la declarare și, ca atare, un risc.