În perioada 11-17 martie 2023 a avut loc la Bruxelles a IX-a ediție a Practicii profesionale în instituții europene, cu participarea a 53 masteranzi din Universitatea din București (programele de master Evaluarea integrată a stării mediului – EISM și Politici de mediu pentru dezvoltare durabilă – PMDD din Facultatea de Geografie), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și Universitatea Ovidius din Constanța.
Activitatea practică a fost susținută financiar de către Parlamentul European prin Unitatea Vizite și Seminarii (coordonat de doamna Lavinia Cincă), în calitate de grup multiplicator de opinie europeană.
Această experiență a permis studenților să înțeleagă modul de funcționare al instituțiilor europene direct de la funcționarii europeni din Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Comitetul European al Regiunilor. Mai mult, studenții au intrat în atmosfera frământărilor cu care se confruntă Șantierul european, mai ales din perspectiva schimbărilor climatice, a managementului biodiversității și al implementării Pactului ecologic european. Managementul carierei și posibilitatea de aplica pentru stagii la instituțiile europene a fost un subiect foarte mult discutat în cadrul practicii, atât cu reprezentanții instituțiilor europene, cât și cu colegii care au avut șansa să beneficieze de aceste oportunități.
În afara programului din instituțiile europene, studenții au vizitat expozițiile interactive Parlamentarium (un mod interactiv de acces în secretele modului de funcționare al Parlamentului European) și Casa Europa (o incursiune fascinantă în istoria recentă a Uniunii Europene), Muzeul Regal de Istorie Naturală (o colecție unică de paleontologie, mineralogie, antropologie, biologie animală și ecologie urbană) și Stația de epurare din Bruxelles (unul dintre cele mai avansate sisteme de epurare promovate la nivelul unui oraș mare).
Au fost realizate incursiuni pentru înțelegerea diferitelor aspecte relevante pentru ecologia urbană a orașelor Bruxelles (infrastructura verde-albastră, modul de gestionare al deșeurilor și apelor uzate, managementul patrimoniului natural, controlul calității aerului), Brugge (în special, gestionarea resurselor de apă și a elementelor de patrimoniu) și Anvers (înțelegerea proiecției proiectelor de regenerare urbană realizate în relație cu portul).
Workshop-urile realizate înainte, în timpul și după această experiență au reprezentat un spațiu extraordinar de împărtășire a gândurilor studenților în legătură cu Uniunea Europeană și cu viitorul lor. Workshopurile care vor urma vor urmări diseminarea acestei experiențe deosebite de care s-au bucurat toate cele 15 generații ale masterelor din domeniul Știința mediului din Facultatea de Geografie.
”Acest program de practică este deja un brand al Facultății de Geografie, cu care ne mândrim și în care credem. Prin acest modul de practică profesională ne dorim să îmbogățim experiențele profesionale și culturale ale studenților, dar și să îi ancorăm cât mai bine în realitățile viitorului european, în care trebuie să își asume responsabilități, dacă vor un viitor frumos” (prof.univ.dr. Cristian Ioja, Facultatea de Geografie).
Studenții au fost coordonați de prof.univ.dr. Cristian Iojă și prof.univ.dr. Mihai Niță (Universitatea din București, Facultatea de Geografie), prof. univ.dr. Adina Croitoru (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și lect.univ.dr. Irina Florea-Saghin (Universitatea Ovidius din Constanța), transmite Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București într-un comunicat de presă.