Un centru regional pentru tratarea bolnavilor de Parkinson se deschide, în premieră, la Galaţi. Inaugurarea oficială este programată miercuri, dar primii bolnavi au fost deja trataţi cu succes.
Centrul de tratament multimodal al bolii Parkinson funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei. Pacienţii aflaţi în diferite stadii ale bolii beneficiază de metode moderne de tratament, inclusiv de terapie infuzională, prin montarea unor pompe externe portabile, care eliberează continuu medicaţia direct în intestinul subţire.
Până în prezent, pacienţii erau nevoiţi să ajungă în centrele medicale de la Bucureşti sau Iaşi pentru a beneficia de un astfel de tratament. Primii doi pacienţi au primit tratament şi au fost fost externaţi, au anunţat autorităţile locale.
„Este o procedură medicală modernă, care îi ajută foarte mult pe pacienţii cu Parkinson, mai ales pe cei aflaţi într-un stadiu avansat al bolii. Practic, cu ajutorul acestui tratament, se reduce severitatea simptomelor, iar pacienţii pot realiza singuri o mare parte din activităţile zilnice. Fără această metodă de administrare a tratamentului, ei ar rămâne imobilizaţi la pat, riscând şi alte complicaţii medicale. S-au realizat două astfel de proceduri, iar pacienţii au fost deja externaţi. Spre exemplu, unul dintre pacienţi, care era imobilizat la pat, a plecat pe propriile picioare după montarea acestui dispozitiv medical. Această procedură medicală este gratuită”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Centrul de tratament al bolii Parkinson funcţionează în cadrul clinicii de neurologie, iar pentru realizarea intervenţiei medicale este nevoie de o echipă formată din chirurgi, gastroenterologi, neurologi şi medici de terapie intensivă.
Sursa: Mediafax