Personalul din învățământul școlar gălățean a protestat la Galați. Oamenii își cer drepturile

În jur de 150 de persoane, cadre didactice și personal auxiliar, din municipiul și județul Galați, s-au adunat ieri, pe esplanada din fața Teatrului Dramatic, pentru a protesta faţă de Legea educației. Președintele Sindicatului Liber „Educația” Galați, afiliat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Adrian Andrășescu, ne-a declarat că, de data aceasta, personalul din Educaţie este dispus să declanșeze grevă generală, la sfârșitul lunii mai, chiar dacă acest lucru ar afecta examenul de Evaluare Națională.

Nemulțumirile celor care lucrează în Educație datează de ceva vreme. Oamenii spun că le-a ajuns cuțitul la os și că nu mai suportă înjosirile la care sunt supuşi de către guvern, care una promite și alta face. „Ni s-a promis o mărire, la începutul acestui an, de 10%, precum și alte sporuri. Nu am primit nimic, doar 20 de lei în plus pe fluturaș”, ne-a declarat una dintre profesoarele aflate ieri la protest.

Situația este revoltătoare și pentru personalul nedidactic din toate structurile, îngrijitoare, femei de serviciu, secretare, care spun că au un salariu ce depășește cu puțin 1.400 de lei. În sprijinul acestei afirmații, oamenii au adus la protest și fluturașul de salariu care  le „mărturisește” declarații. „Să trăiască guvernanții cu suma asta. Și noi muncim cot la cot cu profesorii și avem acasă copii, familii și nevoi. Este imposibil să supraviețuiască cineva cu atâția bani”, ne-a spus îngrijitoarea unei grădinițe din Galați.

„Protestăm pentru că învățământul nu este respectat. Salariații din învățământ nu sunt respectați. Avem o lege a salarizării care, deși trebuia pusă în aplicare încă din septembrie 2020, nu este aplicată integral nici acum. Personalul din învățământ nu primește spor de condiții nocive, așa cum primesc muncitorii care lucrează în alte sectoare. Personalul didactic auxiliar nu primește spor de suprasolicitare neuropsihică și nici de complexitatea muncii. E în proiect o lege a învățământului care încalcă grosolan principiile etice, încalcă tradițiile poporului român, vor să introducă prin această lege lucruri pe care nu ni le puteam închipui până acum”, ne-a declarat Adrian Andrășescu, președintele Sindicatului „Educația”.

Acesta ne-a mai spus că seria protestelor va continua până la declanșarea grevei generale, dacă premierul nu va emite un act normativ prin care să modifice actuala Lege a educației. „Vrem ca salariile din învățământ să se indexeze cu indicele de inflație, care este de peste 15%, în timp ce creșterea salarială a fost de 5-6, maximum 10%. Au fost în această lună acțiuni de protest în toate județele țării, iar ieri am fost în fața Guvernului României. Prim-ministrul ne-a promis că astăzi (joi – n.r.) va da un comunicat. Nu l-a dat încă și mă îndoiesc că îl va da, pentru că a mai promis și alte lucruri, dar nu s-a ținut de cuvânt. Avem programate proteste și în luna aprilie, iar în mai vom face un marș la București, pentru ca la sfârșitul lunii mai să intrăm în grevă generală. Dacă guvernul nu ne ia în seamă, înseamnă că nu ține la educația copiilor, deci ne raliem la ceea ce vrea și vom sta în grevă generală până când ne vom face auziți”, a conchis Adrian Andrășescu.

 

Sursa text și foto: Viața Liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *